2,1 miljoen euro voor nieuwe methode die ongewenste bacteriën snel aantoont

Detact Diagnostics heeft een baanbrekende methode ontwikkeld die een bacteriële uitbraak, met bacteriën als MRSA, VRE of Listeria, binnen dertig seconden aantoont.

Trefwoorden: #bacteriën, #Detact Diagnostics, #Joost Gazendam, #Listeria, #MRSA, #VRE

Lees verder

Techniek

( Foto: screen Vimeo - Detact Diagnostics )

ENGINEERINGNET.NL - Gangbare methoden leveren pas na één of twee dagen een uitslag op. Met de technologie van Detact Diagnostics kan al binnen dertig seconden bacteriële activiteit worden aangetoond.

'Waar de huidige bacteriële testen afhankelijk zijn van groei en vermeerdering van bacteriën, wordt deze stap in onze test overgeslagen. Wij maken gebruik van één enkele bacterie, die na het contact met de test een knip geeft in een specifiek eiwitketen en hierdoor een signaal afgeeft', aldus CEO en mede-oprichter Joost Gazendam.

‘We wisten dat het in theorie mogelijk was, maar we hebben nu ook daadwerkelijk laten zien dat we over een werkende oplossing beschikken’, onderstreept Gazendam.

Om de techniek door te ontwikkelen en klaar voor marktintroductie te maken, verstrekte de NOM het bedrijf uit Delfzijl eind 2015 een lening. De NOM is de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland.

‘De resultaten hebben alle verwachtingen ver overtroffen’, zegt Ruud van Dijk, Investment Manager van de NOM. ‘De techniek is nog breder inzetbaar en nog robuuster dan we aanvankelijk hadden ingeschat'.

Vandaar dat de NOM heeft besloten het in Delfzijl gevestigde bedrijf verder te financieren met een bedrag van 1,9 miljoen euro en aandeelhouder te worden. De provincie Groningen steunt Detact Diagnostics met een subsidie van 200.000 euro. De verwachting is dat de komende vijf jaar er vijftien tot twintig arbeidsplaatsen bij komen.

Het bedrijf richt zich bij de marktintroductie van deze test op de gezondheidszorg, de voedingsmiddelenindustrie en de cosmetica-industrie. Uit een recente studie is gebleken dat er alleen al in Nederland 100.000 mensen jaarlijks een ziekenhuisinfectie krijgen.

Het gaat dan vaak om longontsteking, bloedvergiftiging of urineweg- en wondinfecties. Door een betere hygiëne is ruwweg een derde van de besmettingen te voorkomen.

Voor de voedingsmiddelindustrie geldt vanzelfsprekend hetzelfde. Ongewenste bacteriën in productie- en opslagruimten kunnen de kwaliteit van producten aantasten en consumenten ziek maken.

Detact Diagnostics is nu bezig om voor een Indiaas bedrijf een eindproduct te maken, waarmee een specifiek enzym in melk kan worden gedetecteerd.

Daarnaast heeft een grote Japanse multinational aangegeven geïnteresseerd te zijn om de technologie te gebruiken in onder meer de voedingsmiddelenbranche.

‘Niet alleen de snelheid die wij met ons concept kunnen garanderen, maar ook de eenvoud in de uitvoering is wat dergelijke bedrijven zo aanspreekt’, legt Gazendam uit. ‘De aanwezigheid van ongewenste bacteriën en enzymen kan tenslotte ter plekke worden aangetoond.’