De zes duurste woorden in de voedingsindustrie

Lubrication Management is cruciaal voor het goed presteren van de productiemiddelen in de voedingsindustrie. Juiste smering geeft een solide basis voor een betrouwbaar machinepark.

Trefwoorden: #lubrication management, #maintenance, #onderhoud, #SKF, #smeren, #voedingsindustrie

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Onjuiste smering kan daarentegen leiden tot hoge kosten en veiligheidsrisico’s. En dat is nu net wat de wet- en regelgeving wil voorkomen.

Maar zelfs bijeen goed functionerend productie- en/of onderhoudsproces kan Lubrication Management leiden tot een nog betere beheersing van de Total Cost of Ownership.

Omdat goede smeerprocedures algemeen gezien worden als basis voor betrouwbare installaties is het niet de vraag of er gesmeerd moet worden,maar of de juiste keuzes worden gemaakt om het gewenste resultaat te bereiken.

Er zijn vele smeertechnologieën beschikbaar die verzekeren dat de juiste hoeveelheid én het juiste type smeermiddel worden toegepast. Echter, identificatie van mogelijke negatieve gevolgen voor HACCP hebben ertoe geleid dat er een andere benadering is ontstaan voor het proactief beheersen van smering.

Hoe effectief zijn uw huidige smeerprocedures?
Als u handmatig smeert, weet u dan wanneer, waarmee en hoe vaak?Enkele kenmerkende reacties uit de industrie zijn: «Wanneer? Als ik het de juiste tijd vind», «Hoeveel? Dat hangt af van de grootte van de man met de smeerspuit», «Waarmee? Dat hangt er van af welke smeercartridge in het magazijn ligt». Met andere woorden, ook in de voedings- en drankensector is smeren vaak nog een ad-hoc activiteit en geen toegepaste wetenschap.

Zware aanslag op uw onderhoudsbudget
Toch kan ineffectief smeren uw bedrijf op hoge kosten kosten jagen. Mogelijke gevolgen zijn ongeplande stilstand,hoog verbruik van reserveonderdelen,veiligheidsrisico’s voor voedingsmiddelen én operators, en ten slotte, last but not least, een zware aanslag op uw onderhoudsbudget.

Met andere woorden, smeren kan bijverkeerd gebruik net zo veel problemen veroorzaken als er worden opgelost:

  • Nasmering: veelvuldig nasmeren impliceert onnodige smeer- en arbeidskosten
  • Besmettingsrisico: de voedselveiligheid kan in gevaar worden gebracht als er teveel wordt gesmeerd
  • Veiligheid van de operator: nasmeren in gevaarlijk en moeilijk toegankelijk werkgebied. Operators kunnen uitglijden en vallen doorlekkende afdichtingen. De kosten voor arbeidsverzuim door letsel zijn hoog
  • Resources en vaardigheden: de vaardigheden om op de juiste wijze te smeren, worden op de proef gesteld evenals het behouden van deze kennis voor het bedrijf.

De industrie geeft waarschuwingen af. Strengere regelgeving om de voedselveiligheid te garanderen vraagt om verschillende manieren om uw smeerproces te beheersen. Vaak maken beoordelingen van lubrication management deel uit van de HACCP-certificering, die gecontroleerd wordt door externe instanties.

De producent kan deze instanties inhuren of ze kunnen worden opgelegd doorklanten, vaak winkelketens. Zo is bijvoorbeeld de nieuwe «Food Safety Modernisation Act» (2011), opgesteld ter voorkoming van besmettinging de voedselketen en niet voor het vaststellen van procedures voor het aanpakken van problemen nadat deze ontstaan.

U wilt vermijden dat producten teruggeroepen worden wegens problemen met de voedselveiligheid
Als gevolg van het terugroepen van voedingsmiddelen op grond van veiligheid of gezondheid zou: 55% van de consumenten op zijn minst tijdelijk van merk wisselen; 16% het product nooit weer kopen; en 17% ieder product van het teruggeroepen merk vermijden (Harris Poll, 2014).Daarnaast staan bedrijven onderdruk om milieu- en duurzaamheidsdoelen te stellen.

Dit kan sterk beïnvloed worden door de wijze waarop smering wordt uitgevoerd. Nul restafval is een van de meest voorkomende KPI’s die worden gevolgd. De trend verandert vaneen afvalgerichte milieustrategienaar een milieustrategie die isgericht op het voorkómen van afval(het nul restafval-initiatief). Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat lagers na het schoonspuiten opnieuw worden gesmeerd.

Tijdens het nasmeren wordt overtollig smeermiddel uit het lager afgevoerd langs de lagerafdichtingen. Dit kan de voedselveiligheid, de veiligheid van de mensen en natuurlijk de betrouwbaarheid van bedrijfsmiddelen in gevaar brengen. Bij de volgende reinigingscyclus wordt het smeermiddel weggespoeld naar het afvalwater van de installatie.

Lubrication management als strategie in plaats van procedure
De sector dient zich hiervan terdege bewust te zijn en te heroverwegen op welke manier smering op locatie plaatsvindt. Ook dient de sectorverder te zoeken naar alternatieve technologieën om de veiligheid van voedsel en operators nog beter te garanderen, kosten te verminderen en milieuvoordelen te bieden.

Een uitstekende oplossing voor het beheersen van dit soort problematiek bestaat uit lagers en geavanceerde afdichtingssystemen, die niet nagesmeerd hoeven worden. Deze oplossing is ontwikkeld om het risico voorde veiligheid van voedingsmiddelen en operators te verminderen en om te vermijden dat overtollig smeermiddel wordt weggespoeld naar het afvalwater of via bijvoorbeeld vervuilde poetsdoeken bij het afval terechtkomen.

Begin met het proactief beoordelen van kosten, risico’s, mogelijkheden en voordelen van lubrication management.De ervaring leert dat een Technical Assessment van het productie- en smeerproces een duidelijke structuur biedt om direct eventuele problemen,risico’s, mogelijkheden en voordelen te identificeren en, indien nodig, uw bestaande aanpak verder te verbeteren. Een goede assessment kostniet veel tijd en stelt u in staat om eenvoudig de juiste smeeractiviteiten te plannen voor de korte, middellange en lange termijn.

Bestrijd het idee: «We hebben het altijd zo gedaan»
Als u uit dit Technical Assessment bijvoorbeeld potentiële negatieve gevolgen voor HACCP herkent, kan dit direct leiden tot verbetering in lubrication management. Beschikbare oplossingen zijn onder meer:

  • Lagertechnologie zonder nasmeren
  • Efficiënte afdichtingen die smeermiddelen binnen en vuildeeltjes buiten houden
  • Beoordelen en optimaliseren van de smeerstrategie en smeerroutines om:
    • handmatig of door middel van automatische systemen de juiste hoeveelheid smeermiddel met het juiste interval aan te brengen;
    • goed gereedschap te gebruiken en de juiste methoden te volgen;
    • een gepast trainingsprogramma op te zetten voor onderhoudstechnicien operators.
  • Een slechte smeerconditie detecteren door bijvoorbeeld het analyseren van trillingsmeetgegevens.

(Bron: White Paper SKF LubricationManagement, augustus 2016)