Dr.ir. Rick Scholte gekozen tot Ingenieur van het Jaar 2017

Scholte ontwikkelt geluidscamera’s die geluid driedimensionaal in beeld brengen om zo de bron of oorzaak van een hinderlijk geluid te vinden in onder meer motoren, compressoren of CV-ketels.

Trefwoorden: #Ingenieur van het Jaar, #KIVI, #Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, #Rick Scholte, #TU/e, #TU Eindhoven

Lees verder

Techniek

( Foto: TU Eindhoven - © Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), overhandigde de zogenoemde Prins Friso Ingenieursprijs gisteravond aan Scholte.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt jaarlijks door het KIVI uitgereikt aan de Ingenieur van het Jaar tijdens de Dag van de Ingenieur. Scholte ontving de prijs op de TU Delft, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. De andere twee kanshebbers waren dr.ir. Martin Baptist (Wageningen Universiteit) en dr.ir. Rolf Hut (TU Delft).

Scholte staat aan de basis van een revolutionaire geluidscamera. Deze camera gebruikt een groot aantal kleine microfoontjes om geluid zichtbaar te maken. Dit helpt om de bron of oorzaak van een hinderlijk geluid te vinden, bijvoorbeeld in producten die veel geluid produceren, zoals motoren, compressoren of CV-ketels. Ook kunnen deze camera’s de mate van geluidsoverlast van bijvoorbeeld cafés of voertuigen snel en nauwkeurig vaststellen.

De technologie achter de camera ontwikkelde hij tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU Eindhoven bij de faculteit Werktuigbouwkunde. Hij patenteerde de techniek en richtte het bedrijf Sorama op waarin hij de camera’s verkoopt. De ‘Sorama CAM’ is inmiddels populair bij bedrijven over de hele wereld en heeft grote, industriële bedrijven als klant, zoals ASML, NXP en Bosch.

Scholte is niet de eerste alumnus van TU Eindhoven die de prestigieuze prijs heeft gekregen. In 2009 werd werktuigbouwkundige Gérard Vroomen uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar vanwege zijn ontwerp van een aerodynamische tijdritfiets. Hij was één van de oprichters van het wielerteam Cervélo, dat onder meer met de Spanjaard Carlos Sastre de Tour de France in 2008 won.