Shell is medefinancier van verdubbeling gaspijpleiding uit Rusland

Shell, BASF, Uniper, OMV en Engie betalen elk 10% van de kosten voor de aanleg van deze 1.220 kilometer lange pijpleiding, die totaal op circa 9,5 miljard euro komt te liggen.

Trefwoorden: #BASF, #Engie, #gaspijpleiding, #Gazprom, #OMV, #Shell, #Uniper

Lees verder

Techniek

( Foto: © Nord Stream 2 / Wolfram Scheible )

ENGINEERINGNET.NL - Nord Stream 2 telt twee pijpleidingen met een totale capaciteit van 55 miljard kubieke meter aardgas per jaar. De pijpleiding beslaat een traject dat van de Russische kust via de Baltische Zee naar Greifswald in Duitsland loopt.

Het bedrijf wil begin 2018 starten met de bouw van de pijpleiding, die eind 2019 klaar moet zijn. Dit betekent een verdubbeling van de capaciteit van Nord Stream 1, dat grotendeels via hetzelfde traject loopt.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom betaalt de andere helft van de kosten voor de Nord Stream-gaspijpleiding. Het bedrijf blijft enige aandeelhouder van Nord Stream 2. Hierover zijn maandag afspraken gemaakt in Parijs.

Voor de pijpleiding zijn nog lang niet alle vergunningen afgegeven. De pijpleiding ligt over grondgebied van Denemarken, Zweden en Finland. Deze drie landen hebben nog geen toestemming gegeven voor de aanleg.

Er is verder veel verzet van Polen en andere Oost-Europese landen tegen dit project. Zij zijn van mening dat dit project Europa te afhankelijk maakt van Russisch gas.

Al eerder blokkeerde de Poolse regering onderhandelingen over de aanleg van de pijpleiding.