Nieuwe brug in Straatsburg naar Belgisch ontwerp

De nieuwe brug over de Rijn in Straatsburg wordt morgen officieel geopend. Deze brug maakt het mogelijk te voet, per fiets en per tram te reizen tussen de ‘twin cities’ Straatsburg en Kehl.

Trefwoorden: #Arcadis, #Compagnie des Transports Strasbourgeois, #stalen brug, #Straatsburg, #Victor Buyck Steel Construction

Lees verder

Techniek

( Foto: © Cyrille Thomas / Atelier Marc Barani )

ENGINEERINGNET.BE - Ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis kreeg in december 2012 van de Compagnie des Transports Strasbourgeois de opdracht om, als lid van een consortium, het ontwerp en de begeleiding van de werken te verzorgen.

De brug is 290 meter lang en 16 meter breed, en heeft een zogenaamde ‘bow-string’ structuur (een zelfverankerde boog). Het kunstwerk maakt deel uit van de uitbreidingswerken van tramlijn D van Straatsburg naar Kehl.

De brug ondersteunt het grensverkeer in de regio. Door de zachte vervoersmodi en het openbaar vervoer te versterken, zal het verkeer op de wegen afnemen. Bovendien vormt de brug een ankerpunt in het landschap van de oevers van de Rijn.

Het ontwerp van de brug werd samen met Marc Barani Architectes uitgewerkt. Voor de plaatsing van het brugdek moest het verkeer op de Rijn, een van de drukste vaarwegen voor goederen in Europa, een dag onderbroken worden.

Het grensoverschrijdende kunstwerk is ook een beetje Belgisch. Het stalen brugdek werd gefabriceerd in België door Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo, en vervolgens over het water naar Straatsburg vervoerd.