Bouwwerken centrum voor protontherapie gestart

Op de Leuvense Health Sciences campus Gasthuisberg zijn de bouwwerken van start gegaan voor ParTICLe, het eerste Belgische centrum voor protontherapie.

Trefwoorden: #kanker, #kankerbehandeling, #ParTICLe, #Particle Therapy Interuniversity Center Leuven, #protonentherapie, #UZ Leuven

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Twee ondergrondse bunkers voor behandelingen en onderzoek moeten aan uiterst strenge eisen voldoen op het vlak van veiligheid en stralingsbescherming, waardoor de bouw en het ontwerp een hoogtechnologische prestatie is.

ParTICLe, kort voor Particle Therapy Interuniversity Center Leuven, is een klinische en wetenschappelijke samenwerking tussen vijf universitaire ziekenhuizen en hun netwerkziekenhuizen. Dat is een primeur voor ons land, net als de structurele samenwerking over de taalgrens heen. De eerste Belgische patiënten voor protontherapie zullen halfweg 2019 behandeld worden.

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die heel gericht kwaadaardige tumoren bestraalt, waardoor minder gezond weefsel wordt aangetast. De therapie is wereldwijd in opmars voor de behandeling van kanker bij patiënten bij wie precisiebestraling belangrijk is, zoals bij kinderen met kanker, maar ook bij volwassenen met een tumor gelegen dicht bij levensnoodzakelijke organen, zoals de hersenen.

Vandaag moeten patiënten die in aanmerking komen voor protontherapie daarvoor naar buitenlandse centra reizen, meestal naar Heidelberg (Duitsland) en Zürich (Zwitserland).

Het nieuwe protontherapiecentrum zal uit twee delen bestaan: een ruimte voor klinische behandeling van patiënten en een aparte bunker voor hoogtechnologisch onderzoek. Iedere bunker is bovendien uitgerust met een eigen deeltjesversneller of cyclotron.

De totale kostprijs voor de gebouwen en bestralingstoestellen is 45 miljoen euro. Het Vlaams kabinet voor innovatie investeert 5 miljoen euro. De federale overheid geeft aan al zeker de middelen die nu gereserveerd zijn om patiënten naar het buitenland te sturen, te gebruiken voor terugbetaling van de behandelingen.

Saint-Luc en UCL nemen 6 miljoen euro voor hun rekening, een bedrag dat grotendeels uit fondsenwerving werd gehaald. UZ Leuven en KU Leuven nemen de overige investeringskosten op zich en onderstrepen daarmee de noodzaak van een protontherapiecentrum in ons land.


(bron en foto: UZ Leuven)