Magnetische MaMaLoc technologie beter bij borstsparende operatie

Onderzoekers van het Antoni Van Leeuwenhoek Ziekenhuis en de Universiteit Twente hebben een nieuwe lokalisatietechniek bij borstkanker ontwikkeld op basis van magnetisme.

Trefwoorden: #Antoni Van Leeuwen Ziekenhuis, #borstbesparende techniek, #borstkanker, #kanker, #lokalisatietechniek, #MaMaLoc, #onderzoek, #operatie, #radioloog, #tumor, #UTwente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De ingreep bij een zeer vroeg stadium van borstkanker (waarbij de tumor vaak nog erg klein is en lastig te onderscheiden van het omliggende gezonde weefsel) beoogt dezelfde voordelen te hebben als jodiumbronlokalisatie, maar zonder het nadeel van radioactiviteit.

De techniek bestaat uit een klein magnetisch zaadje (de MaMaLoc) en een magnetische detector, die werkt zoals een klinische metaaldetector. De MaMaLoc techniek is haalbaar en veilig, en een veelbelovend niet-radioactief alternatief voor draadgeleide lokalisatie van een vroeg stadium van borstkanker.

Borstkanker wordt steeds vaker in een vroeg stadium opgespoord. Vrouwen met borstkanker willen vaak graag sparend behandeld worden, dus door het grootste deel van de borst intact te laten.

De uitdaging is echter: hoe kan de chirurg een klein plekje dat heel erg lijkt op gezond weefsel, accuraat wegnemen tijdens een operatie? Hiervoor zijn lokalisatietechnieken essentieel.

Klassiek wordt hiervoor draadgeleide lokalisatie toegepast. Deze techniek is lastig om te leren, pijnlijk voor de patiënt en een grote logistieke uitdaging voor het ziekenhuis, omdat de tijd tussen het plaatsen van de draad en de operatie idealiter zo kort mogelijk moet zijn.

Een alternatieve techniek is jodiumbronlokalisatie. Hierbij wordt in plaats van een metalen draad, een klein radioactief zaadje ter grootte van een rijstkorrel in de tumor gebracht. De techniek werkt beter dan de draadgeleide techniek, maar wordt slechts mondjesmaat toegepast, omdat de procedures voor de implementatie en het gebruik van radioactieve jodiumbronlokalisatie complex, en daardoor te kostbaar zijn voor een hoop ziekenhuizen.

UT-wetenschapper B. ten Haken: “In de pilotstudie (gepubliceerd in het blad: The Breast) hebben we de techniek voor het eerst in vijftien proefpersonen getest en met name gekeken naar de veiligheid (safety) en de haalbaarheid (feasibility) van de techniek.”

Zowel chirurgen als radiologen waren gedurende deze 15 procedures tevreden over de techniek en zagen er de voordelen van in. In alle vijftien patiënten konden we de MaMaLoc vanaf de huid detecteren.

Er waren ook relatieve nadelen: de marker werkt nog niet goed samen met de MRI-beeldvorming en de chirurg moet iets ander instrumentarium gebruiken.


(bron en figuur: Universiteit Twente)