• 05/05/2017

Nieuwe stappenmotor uit AZ-serie van Oriental Motor

Rotero introduceert de nieuwste stappenmotor uit de AZ-serie van Oriental Motor. Kenmerkend is dat er géén referentiecyclus nodig is nadat de motor is gestoord door een foutmelding.

Trefwoorden: #AZ-serie, #Oriental Motor, #Rotero, #stappenmotor

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deze ‘home’ positie is namelijk vastgelegd in de mechanische ‘multi turn’ ABZO-sensor die – als tweede belangrijke voordeel – geen eigen batterij nodig heeft voor het vasthouden van deze positie.

Stappenmotoren worden onder meer ingezet in pick&place applicaties en maken daarbij veelal gebruik van eindschakelaars of (externe) encoders om nauwkeurig te kunnen regelen en monitoren. Wanneer het betreffende proces echter wordt verstoord door bijvoorbeeld een fout in de energietoevoer, een signaalfout, overbelasting of bedienersfout, zal normaal een ‘homing’ cyclus nodig zijn om het juiste referentiepunt te vinden en het proces te kunnen vervolgen.

ABZO slimme sensor
De nieuwste aanvulling op de AZ-serie van Oriental Motor is een oplossing waardoor dit ‘homing’ proces tot het verleden behoort. Deze stappenmotor is namelijk voorzien van een zogenaamde ABZO sensor waarin de home-positie permanent is opgeslagen. Het proces kan dus direct doorgaan na het opheffen van de storing.

De ‘multi turn’ absoluut encoder is verder direct op de motorbehuizing gemonteerd (minder bekabeling en géén externe sensor) en geeft continu de positie van de motor door aan de besturing. De ABZO sensor kan daarbij tot 1800 omwentelingen absoluut detecteren wat voor nagenoeg alle positioneertoepassingen ruim voldoende is.

Geen back-up batterij nodig
Omdat het bovendien om een mechanische sensor gaat – die de stand van de motor detecteert op basis van de hoeken van de bijbehorende tandwielen – is er geen aparte back-up batterij nodig om de nulpositie te onthouden.

Dit betekent onder meer dat de motoren bij uitstek geschikt zijn voor wereldwijde levering; ook wanneer de levertijden relatief lang zijn of de motoren lang in het magazijn worden opgeslagen. Het batterijloze ontwerp draagt tevens bij aan het verlagen van de onderhoudskosten.

De homepositie is eenvoudig in te stellen via een knop op de driver (ter plaatse), via de bijbehorende software MEXE02 of het externe ingangssignaal.

Uitvoeringen
De motoren zijn beschikbaar in de bouwgrootten 20, 28,42,57 en 85 mm en naar wens voorzien van een tandwielkast met een elektromagnetische rem die beschikt over een puls- en richting-input van een host PLC.

Tot slot zijn de motoren van deze nieuwste generatie bijzonder energiezuinig; in concrete cijfers ligt het opgenomen vermogen tot 50% lager met bijbehorende lagere warmteontwikkeling.


Meer informatie
Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10 - 2800 Mechelen
T: +32 (0)15 451 840 - F: +32 (0)15 451 841
info@rotero.be - www.rotero.com

TIP:
 Lees méér over: Rotero


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.