Cybercriminelen viseren overheid en financiële sector steeds meer

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal cyberaanvallen op de overheid in 2016 is verdubbeld tot 14%. Het aantal aanvallen op de financiële sector steeg tot 14%.

Trefwoorden: #cyberaanval, #cyberattack, #cybercrime, #financiële sector, #ICT, #Internet of Things, #overheid, #phishing

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De productiesector is met 13% het derde meest populaire slachtoffer van aanvallen terwijl de detailhandel, in 2015 nog bovenaan de lijst, naar de vierde plaats is gezakt (11%).

Deze cijfers komen uit de Executive’s Guide van Dimension Data voor het Global Threat Intelligence Report 2017 van NTT Security. Voor dat rapport verzamelden NTT Security en andere NTT-werkmaatschappijen, waaronder Dimension Data, gegevens uit netwerken van 10.000 klanten verspreid over vijf continenten, 3,5 triljoen security logs, 6,2 miljard aanvalspogingen en wereldwijde honeypots1 en sandboxes2 in meer dan honderd landen.

Een aantal wereldwijde, geopolitieke gebeurtenissen hebben volgens het rapport mogelijk bijgedragen aan de groeiende populariteit van de overheid bij cyberattackers, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentiële verkiezingscampagne, de meer agressieve houding ten opzichte van China en Noord-Korea, groeiend negatief sentiment in het Midden-Oosten tegen westerse inmenging in Syrië, enz.

Stefaan Hinderyckx, Director Security Europe bij Dimension Data: “Overheden over de hele wereld worden voortdurend geconfronteerd met de dreiging van geavanceerde aanvallen geïnitieerd door rivaliserende naties, terroristische groepen, hacktivisten en cybercriminelen.

Dit komt doordat overheidsinstanties beschikken over enorme hoeveelheden gevoelige informatie: van persoonsinformatie, budgettaire gegevens en gevoelige correspondentie tot bevindingen van inlichtingendiensten. Wat interessant is, is dat we dit jaar tal van incidenten hebben gezien waarbij het ging om bedreigingen van binnenuit.”

Ingaand op de financiële dienstensector, geeft Hinderyckx te kennen dat de aanhoudende aanvallen op de financiële sector geen verrassing zijn.

“Deze organisaties hebben grote hoeveelheden digitale activa en gevoelige klantgegevens. Door hiertoe toegang te verkrijgen, hebben cybercriminelen de mogelijkheid persoonsgegevens en creditcardgegevens te gelde te maken in de ondergrondse economie.”

63% van alle cyberaanvallen is afkomstig van IP-adressen in de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (4%) en China 3%. De VS is wereldwijd de voornaamste locatie van in de cloud gehoste infrastructuur. Daders maken vaak gebruik van een public cloud om aanvallen op te zetten, dankzij de lage kosten en de stabiliteit van deze infrastructuur.

Het Internet of Things (IoT) en apparatuur voor operationele technologie (OT) moeten worden beschouwd als zowel een potentiële bron als een doelwit van aanvallen. Bij de IoT-aanvallen die in 2016 werden gedetecteerd, werd in circa 66% van de gevallen geprobeerd specifieke apparaten te ontdekken.

De grootste cybersecuritydreigingen waar digitale bedrijven mee te maken hebben, zijn phishing, social engineering en ransomware, aanvallen op zakelijk e-mailverkeer, IoT- en distributed-denial-of-service -aanvallen (DDoS) en aanvallen gericht op eindgebruikers.


(© Pixabay)