SPIE sluit energieprestatiecontract af met Regie der Gebouwen

De divisie Services van SPIE Belgium heeft een contract voor energie-, onderhouds- en comfortprestaties (EPB) afgesloten voor 12 gebouwen van Fedimmo in Wallonië en Brussel.

Trefwoorden: #Brussel, #energiebesparing, #energieprestatiecontract, #onderhoud, #Regie der Gebouwen, #SPIE, #Wallonië

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De doelstellingen van een contract voor energie-, onderhouds- en comfortprestaties luiden als volgt: de energie-efficiëntie en de staat van alle bestaande gebouwen verbeteren en het comfort van de bewoners optimaliseren.

De Regie der Gebouwen vertrouwde deze opdracht toe aan SPIE Belgium voor 12 van haar gebouwen (9 in Wallonië en 3 in Brussel) die ze huurt van Fedimmo. Het gaat om een aantal grote gebouwen, zoals de Thesaurie van de FOD Financiën in Brussel, en het FAVV in Luik.

Dit contract, gesloten voor een maximumduur van 11 jaar, heeft betrekking op de ecologisch verantwoorde exploitatie van de faciliteiten en de werkzaamheden die zullen worden uitgevoerd in de gebouwen.

In het luik over de exploitatie vermeldt het contract een uitgebreid onderhoud, met een volledige garantie op de technische installaties. De interventies van SPIE hebben betrekking op de HVAC-installaties, de elektriciteit, het sanitair en de veiligheidsvoorzieningen. De opvolging van het energiegedeelte van het contract wordt gekenmerkt door een specifiek protocol, het "Actie- en verificatieplan" (AVP).

In totaal werden bijna 50 projecten voorgesteld, waaronder de vervanging van chillers door twee warmtepompen van 500 en 300 kW, de toevoeging van heel wat frequentieregelaars, de vervanging van standaardpompen door pompen met omvormers en een deel van de binnenverlichting door ledbuizen.

Deze werkzaamheden zullen worden uitgevoerd in de loop van 2017. Vanaf 2018 zullen er verschillende parameters kunnen worden gemeten en gemonitord via het oorspronkelijk geïnstalleerde telemetriesysteem.

Het contract omvat ook preventieve en curatieve maatregelen om de goede werking van de systemen (inclusief herstellingen) en het behoud van de conditiescores volgens norm NEN-2767 te verzekeren.

Dit betekent een lager energieverbruik en tegelijkertijd het behoud of zelfs een verbetering van het bewonerscomfort, en dit via een bonus/malus-formule.