Bouw centrum voor productie medische isotopen en tracers in Amsterdam

De bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam, met onder meer muren en cyclotron 'bunkers' van twee meter dik en massief betonnen deuren, vordert volgens schema.

Trefwoorden: #isotopen, #medische isotopen, #medische tracers, #traceres, #VUmc, #VUmc Imaging Center Amsterdam

Lees verder

Techniek

( Foto: VUMC )

ENGINEERINGNET.NL - Een jaar geleden werden de eerste palen geslagen en inmiddels zijn de uiteindelijke contouren van het gebouw goed zichtbaar. Een groot deel van het gebouw bevindt zich echter onder de grond.

In de kelder op -2 zal straks het bedrijf Cyclotron VU gevestigd zijn, dat medische isotopen en tracers voor Nederlandse en buitenlandse ziekenhuizen produceert. Via een hellingbaan zullen vanaf 2019 busjes de kelder inrijden om isotopen op te halen.

De muren en de cyclotron 'bunkers' zijn twee meter dik. De bunkers kunnen afgesloten worden door massief betonnen deuren die via een rails in- en uitgeschoven kunnen worden, waardoor tijdens de productie geen straling kan ontsnappen. Zodra cyclotrons uitgeschakeld zijn, zijn de stralingsniveaus minimaal. Dit keldergedeelte zal vanzelfsprekend niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Het gedeelte dat de patiënt vanaf 2019 wel te zien krijgt, is het gedeelte dat het dichtst bij het ziekenhuis ligt. Het zal vanaf de begane grond bereikbaar zijn via centrale roltrappen in de ruime hal. Op de begane grond, eerste en tweede verdieping komen de PET-scanners, 5 MRI- en 3 CT-scanners en de radiologie-, echo- en mammografie-afdeling.

Via een gang met grote zuilen, die nu al zichtbaar is op de bouwplaats, loopt de aansluiting van het ziekenhuis naar het Imaging Center. Patiënten zullen straks het idee hebben een soort kloostergang te betreden. Op de ramen worden deels prints aangebracht voor de privacy van bezoekers en medewerkers.

Bij de zijingang van het Imaging Center in de Van Boechorststraat komt in eerste instantie een voorplein. Naast het Imaging Center zijn al voorbereidingen getroffen voor een volgend gebouw. Zodra ook dat tweede gebouw opgetrokken wordt, komt er een atrium tussen de twee gebouwen.

Dit is de eerste fase van het Imaging Center. In 2018 zullen de apparaten worden ingehuisd en afgesteld. Dat komt allemaal heel nauw en kost veel tijd omdat sommige apparaten heel gevoelig zijn voor trillingen en de apparaten elkaar niet mogen beïnvloeden qua werking.

Ook de inrichting van de diverse laboratoria, voor de ontwikkeling van geneesmiddelen (radiofarmaca), en het Laserlab neemt het jaar 2018 in beslag. Naar verwachting wordt het Imaging Center in 2019 in gebruik genomen.

Na de fusie van VUmc met AMC kan er zo nodig ook nog een opbouw op het gebouw gemaakt worden. Hiermee is rekening gehouden bij de fundering en het ontwerp van het gebouw. Voor de strakke en transparante architectuur tekent bureau Wiegerinck.