• 03/01/2012

Bliksemsnelle, efficiënte datatransmissie ontwikkeld aan Stanford

Nieuwe component op nanoschaal brengt data over aan ultrahoge snelheden, terwijl ze duizendmaal minder energie verbruikt dan huidige technologieën.

Trefwoorden: #datatransmissie, #led

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een team aan Stanford's School of Engineering heeft een ultrasnelle LED, licht uitstralende diode, gedemonstreerd die veel minder energie verbruikt dan huidige lasergebaseerde systemen, en in staat is data over te brengen aan de zeer hoge snelheid van 10 miljard bits per seconde.

Jelena Vuckovic, Professor elektronica-engineering aan Stanford University, en Gary Shambat, een doctorandus elektronica-engineering, maakten melding van de door hen ontworpen component in het blad ‘Nature Communications’.

Vuckovic produceerde reeds eerder in het jaar 2011 zo’n component op nanoschaal. Deze vertoonde een vergelijkbare efficiëntie en snelheid, maar functioneerde enkel onder de 150 Kelvin, dus -123,15 °C. De nieuwe versie werkt wél bij kamertemperatuur en zou dan ook een belangrijke stap kunnen betekenen richting computerchips van de volgende generatie.

De betreffende LED is een ‘single-mode LED’, een speciaal type diode dat licht uitzendt van ongeveer één enkele golflengte, dus vergelijkbaar met een laser.

Gary Shambat: "Vroeger dachten ingenieurs dat enkel lasers kunnen communiceren aan hoge datasnelheden en bij ultralaag vermogen. Maar onze nanofotonische, single-mode LED kan al de taken uitvoeren die lasers verrichten, maar dan met veel minder energieverbruik.”

Nanofotonica is de sleutel naar de technologie. In het hart van de component hebben de ingenieurs kleine eilandjes geïncorporeerd van het licht uitzendende materiaal ‘indium arsenide,’ dat licht produceert wanneer daar elektrische pulsen doorheen vloeien. Deze ‘quantumstipjes’ zijn omgeven met fotonisch kristal: een gebiedje van kleine gaatjes, geëtst in een halfgeleider.

Het fotonische kristal doet dienst als een spiegel dat het licht terugstuurt in de richting van het centrum van de component, wat er uiteindelijk toe leidt dat het wordt gedwongen aan één bepaalde frequentie te resoneren.

AFBEELDING: (Gary Shambat / School of Engineering Stanford University): een nanofotonische single-mode LED. Het fotonische kristal is te zien als het roosterpatroon van donkere cirkels, geëtst in de dunne laag van de halfgeleider. Quantumstippen van indium arsenide zijn geïncorporeerd in de halfgeleider.

Bovendien zijn bestaande componenten eigenlijk twéé componenten: een laser, gekoppeld aan een externe modulator. Beide componenten vergen elektriciteit. Vuckovic's diode combineert lichttransmissie en modulatiefuncties in één component, waardoor het energieverbruik drastisch wordt verminderd.

Uiteindelijk brengt de nieuwe LED-component data over aan een gemiddelde van 0,25 femto-joule per bit data. Ter vergelijking: de meest energiezuinige dergelijke componenten die vandaag op de markt zijn, vergen zo’n 500 femto-joule om dezelfde bit over te brengen.

"Onze component is ongeveer 2.000 keer energie-efficiënter dan de de beste componenten die vandaag gebruikt worden,” besluit Vuckovic.


(KV)

(foto, Jan Petykiewicz / School of Engineering Stanford University: deze drager bevat een enkele chip die honderden van de Stanford laag-vermogen LEDs bevat.)