Robird voor het eerst ingezet op Edmonton International Airport in Canada

Het wordt de eerste luchthaven ter wereld waar de drone van de UT-spinoff Clear Flight Solutions dagelijks wordt ingezet om vogels op het vliegveld te verjagen.

Trefwoorden: #Aerium, #Canada, #Clear Flight Solutions, #Edmonton International Airport, #Robird, #Universiteit Twente

Lees verder

Techniek

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.NL - “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar dagelijkse integratie op een luchthaven is enorm," Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions.

"Er is al jaren veel interesse van luchthavens. Dat we nu in Canada beginnen met de integratie van onze operaties op een groot vliegveld, is geweldig.”

De Robird wordt op Edmonton International Airport onderdeel van een groot droneproject, waarin drones ook worden ingezet voor observatie van wilde dieren, gebouweninspectie en 3D-metingen. De eerste drie maanden wordt de Robird nauwkeurig gemonitord tijdens het verjagen van vogels, om zo de inzet verder te optimaliseren.

Er is bovendien intensief contact met piloten en vliegmaatschappijen, die bekend moeten worden met de procedures. Edmonton zet momenteel al geluidseffecten en lasers in om vogels te verjagen. Clear Flight Solutions heeft de afgelopen tijd onderzocht hoe deze middelen elkaar kunnen versterken.

Clear Flight Solutions ontving voor de inzet van de robird speciale toestemming van Transport Canada, het Canadese overheidsministerie dat verantwoordelijk is voor wetgeving, beleid en diensten voor transport op onder meer de luchthavens.

Het bedrijf werkt in dit project samen met Aerium, een bedrijf uit Canada dat zich richt op service voor unmanned aircraft systems (UAS). “We gingen naar Japan om de nieuwste technologieën te verkennen, maar kwamen thuis met visitekaartjes van Clear Flight Solutions,” vertelt Jordan Cicoria van Aerium.

“De Robird is de ontbrekende schakel in ons geïntegreerde servicemodel voor drones," aldus Cicoria. "De samenwerking met CFS heeft ons de kans gegeven om een positieve, milieuvriendelijke impact te hebben op de industrie op en rondom het vliegveld.”

Edmonton International Airport is qua oppervlakte het grootste vliegveld van Canada. De luchthaven verwerkt jaarlijks zo’n 8 miljoen passagiers en 168.000 vliegbewegingen en staat daarmee in de nationale top 5.

De Robird is het paradepaardje van Clear Flight Solutions, een robotica en drone spin-off van de Universiteit Twente. Het bedrijf ontving recent een investering van 1,6 miljoen euro van Cottonwood Euro Technology Fund. Met deze investering is Clear Flight Solutions bezig uit te groeien tot wereldwijd marktleider op gebied van vogelregulering.

De schade die vogels toebrengen op vliegvelden wereldwijd wordt geschat in de miljarden en bestaat niet alleen uit materiële schade. De overlast door vogels leidt soms ook tot dodelijke ongelukken.

Daarnaast zorgen vogels wereldwijd voor miljarden aan schade in de agrarische sector, bij afvalverwerkingsbedrijven, havens en in de olie- en gasindustrie. Bekend probleem is daarbij dat vogels slim zijn en gewend raken aan bestaande oplossingen voor vogelregulering; ze vliegen er gewoon omheen.

De high-tech Robird bootst de vlucht van een valk levensecht na. Het vlieggedrag van de Robird is zo realistisch, dat vogels geloven dat hun natuurlijke vijand in het gebied aanwezig is. Deze aanpak speelt in op de angst van de vogels, waardoor gewenning geen probleem meer is.