Nieuwe materialen helpen lichaam beschadigde weefsels en organen te genezen

Wetenschappers van diverse onderzoeksinstellingen gaan intelligente biomaterialen ontwikkelen zodat het lichaam zelf mankementen als hart- en nierfalen kan herstellen.

Trefwoorden: #beschadigde organen, #beschadigde weefsels, #Hubrecht Instituut, #intelligente biomaterialen, #Materials-Driven Regeneration, #onderzoeksinstellingen, #Technische Universiteit Eindhoven, #UMC Utrecht, #Universiteit Maastricht, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: UMC Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Topwetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht, het UMC Utrecht, Hubrecht Instituut en Universiteit Utrecht willen binnen tien jaar materialen ontwikkelen die herstel in het lichaam in gang zetten en regisseren, en daarna langzaam oplossen om zo weer uit het lichaam te verdwijnen.

Hun onderzoeksprogramma, met de naam Materials-Driven Regeneration, krijgt een Zwaartekrachtsubsidie van 18,8 miljoen euro. De universiteiten zelf investeren samen zes miljoen euro in het programma.

Regeneratieve geneeskunde heeft de belofte in zich om chronische aandoeningen echt te verhelpen. Deze revolutionaire en relatief nieuwe tak van de wetenschap beoogt het lichaam zelf aan te zetten tot herstel.

De nieuwe materialen moeten hiervoor naadloos aansluiten op de moleculaire machinerie van cellen, en ze moeten zich aanpassen bij veranderingen. Hoog op het wensenlijstje van de onderzoekers staat een imitatie van de biologische extracellulaire matrix (ECM).

Zo’n structuur houdt de cellen bij elkaar en stuurt de ontwikkeling ervan richting functioneel weefsel. Voor verschillende soorten weefsel zullen er verschillende varianten nodig zijn van zo’n synthetische matrix.

De wetenschappers willen doorgronden hoe zich in het lichaam nieuw weefsel vormt in geïmplanteerde mallen die langzaam oplossen. Ze gaan dit onderzoeken bij de groei van nieuwe hartkleppen, nieuwe bloedvaten, nieuwe nieren, nieuw bot en kraakbeen, en tussenwervelschijven in het menselijk lichaam.

Een deel van het onderzoeksprogramma richt zich op het herstel van complexe organen en hun werking. Daarvoor is niet alleen functioneel weefsel nodig zoals hartweefsel of nierweefsel, er zijn bijvoorbeeld ook bloedvaten nodig.

De wetenschappers willen hiervoor ‘bouwblokken’ ontwikkelen die in het lichaam kunnen worden geassembleerd om zo complexere structuren te vormen. Het onderzoek richt zich onder meer op het herstel van het hart na een hartinfarct, en op het creëren van werkende onderdelen voor de nier voor patiënten met nierfalen.

Ook nemen de onderzoekers het herstel onder de loep van de complexe aanhechting van bot en aangrenzend weefsel zoals kraakbeen en spieren.