Maximale loonmarge van 1,1% in chemie- en farmasector

De sociale partners in de chemie, kunststoffen en farma hebben een akkoord ondertekend over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de zowat 90.000 arbeiders en bedienden in de sector.

Trefwoorden: #akkoord, #CAO, #chemie, #essenscia, #farma, #kunststoffen, #life sciences, #loonmarge, #opslag, #sectorfederatie, #vakbonden, #werkgevers

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De sectorcao respecteert integraal de maximale loonmarge van 1,1%, zoals vastgelegd door de Groep van Tien en de Nationale Arbeidsraad, en zet sterk in op permanente vorming met gemiddeld drie dagen opleiding per VTE (voltijdsequivalent) per jaar.

Sectorfederatie essenscia is tevreden dat het akkoord focust op groei en werkgelegenheid om op die manier de komende twee jaren een sereen sociaal klimaat in de ondernemingen te bevorderen.

Voor essenscia was het belangrijk om de fundamentele logica van het Belgische sociaal overlegmodel te respecteren en het historische Interprofessioneel Akkoord (IPA), dat eind maart werd afgesloten, een volwaardige invulling te geven op sectorniveau.

In dat IPA zijn werkgeversfederaties en alle vakbonden overeengekomen dat de loonkost de komende 2 jaar maximaal met 1,1 % mag stijgen, bovenop de automatische indexering. Samen met de indexering gaat het wellicht om een stijging van de koopkracht met meer dan 5%. Dit betekent een substantiële verbetering van de koopkracht van alle werknemers, ook in kmo’s.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “De sociale partners in de chemie en life sciences kiezen met dit sectorakkoord voor een evenwichtig loonbeleid, waarbij extra koopkracht voor de werknemers in balans is met de bescherming van de concurrentiekracht van de bedrijven.”

Het sectorakkoord voorziet naast een maximale loonstijging van 1,1% ook een verhoging van de minimumlonen en ploegenpremies. Daarnaast is er een verlenging van de bestaande stelsels van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) en omvat het akkoord maatregelen voor tijdskrediet en landingsbanen.

Meest opvallende nieuwigheid is de extra inspanning op het vlak van vorming. Zo stelt het akkoord om op sectorniveau gemiddeld drie dagen opleiding per VTE per jaar te voorzien. Permanente training is nu eenmaal cruciaal voor de toekomst van een innovatieve en kennisintensieve sector als de chemie en farma.