RAMLAB ontwikkelt ’s werelds eerste 3D-geprinte scheepspropeller

De verwachting is dat de eerste propeller in de zomer van 2017 wordt geprint en getest op een schip van Damen Shipyards Group, dat één van de partners in dit project is.

Trefwoorden: #3D, #3D printing, #3D printing fieldlab, #Damen Shipyards Group, #RAMLAB, #scheepspropeller

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Rotterdam )

ENGINEERINGNET.NL - Het 3D printing fieldlab RAMLAB, wat staat voor Rotterdam Additive Manufacturing LAB, werkt samen met partners Damen Shipyards Group, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas aan de ontwikkeling van ‘s werelds eerste 3D geprinte scheepspropeller.

“Het is ons doel om meer effectieve, kostenefficiënte en milieuvriendelijke schepen te bouwen. Dit project draagt daar aan bij”, zegt Damen’s Principle Research Engineer Don Hoogendoorn. De propeller zal worden gebaseerd op een design van Promarin dat wordt gebruikt op de Damen Stan Tug 1606.

De 1.300 mm diameter propeller weegt ongeveer 180 kilo. RAMLAB zal software van Autodesk gebruiken en maakt gebruik van Wire Arc Additive Manufacturing voor het printen.

RAMLAB is het eerste Fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de havengerelateerde industrie. RAMLAB gebruikt 3D metaalprinters - ook wel additive manufacturing genoemd - voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D ontwerpen en certificering.

Het fieldlab is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace. RAMLAB past in het streven van het Havenbedrijf om door innovatie nieuwe havenactiviteiten te ontwikkelen.


Op de foto: de propeller zal getest worden op dergelijk schip.