Betere 3D-beeldvorming met zachte X-stralen

Met het Europese FET-Open project Voxel wordt een betere 3D-beeldkwaliteit geproduceerd bij minder x-straling.

Trefwoorden: #3D X-straal, #CT-scan, #FET-Open, #tomografie, #Voxel

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - De opzet van het Europese FET-Open project Voxel is een alternatief te ontwikkelen voor klassieke x-straal tomografie -of computertomografie (CT-scan). De researchers gaan voor een beter beeld zonder de ioniserende straling en de negatieve gezondheidseffecten daarvan.

Tomografie wordt aangewend bij de diagnose en het behandelen van ziektes en verwondingen. Vanuit verschillende hoeken worden honderden tot duizenden x-beelden genomen om daarmee softwarematig een 3D beeld aaneen te rijgen. Deze aanpak heeft het nadeel dat de patiënt hoge stralingsdoses krijgt met de daaraan verbonden risico’s.

Het Voxel-project mikt op een 3D x-stralen technologie die de risico’s drastisch naar beneden haalt en een betere beeldkwaliteit oplevert waardoor een snellere diagnose mogelijk wordt. Toepassingen zijn er ook te vinden in microbiologie, materiaalwetenschappen,...

Voxel mikt op het ontwikkelen van nieuwe camera’s met de penetratie van x-stralen en een nanometerresolutie. De technologie moet ook gemakkelijk zijn om te gebruiken. Dat betekent dat er een andere oplossing gezocht wordt voor het ronddraaien van de stralingsbron of het wentelen van de patiënt of het voorwerp. De oplossing moet een extreem lage stralingsdosis hebben.

Het Voxel-project begon midden 2015 en loopt tot midden 2019. Het krijgt 3.996.875 euro in het FET-Open H2020 programma.


Het Voxel consortium telt 7 partners uit 5 Europese landen en brengt kernfysici, optici, toegepaste wiskundigen radiologen en experten in 3D medische beeldvorming bijeen. De partners zijn de Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento (IST-ID) uit Lissabon -Marta Fajardo coördineert het project- het Parijse Laboratoire d’Optique Appliquée (LOA), het Madrileense Universidad Politécnica de Madrid (UPM), het Franse Laboratoire Interactions, Dynamiques et Lasers (LIDYL-labo) dat deel is van het IRAMIS (Institut Rayonnement Matière de Saclay) bij CEA (Commissariat à l'Energie Atomique), het Amsterdams Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het Romeinse Institute if Chemical and Physical Processes (IPCF) van het Italiaanse Nationale Onderzoeksraad (CNR) en het Franse Imagine Optic.