Sirris maakt stalen oppervlakken waterafstotend met texturen

Sirris heeft met haar femtosecondelaser stalen oppervlakken waterafstotend gemaakt door er een textuur op aan te brengen. De techniek opent verschillende mogelijkheden.

Trefwoorden: #femtosecondelaser, #metaal, #metaaloppervlak, #Sirris, #waterafstotend

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Voor veel toepassingen is een vorm van waterafstotendheid (hydrofobiciteit) gewenst of zelfs essentieel. Dit omdat een aanzienlijk aantal interessante functionaliteiten hiervan afgeleid zijn.

Denk hierbij maar aan zelfreinigende oppervlakken, waar stofdeeltjes vanaf worden gespoeld via druppels die ze meenemen of anti-bio-fouling-oppervlakken die bacteriegroei tegengaan door te verhinderen dat water langdurig een film kan vormen.

Sirris heeft recent met behulp van haar Lasea LS5-1 femtoseconde-lasertextureermachine stalen oppervlakken (316L en klassiek matrijzenstaal) waterafstotend gemaakt door er een textuur op aan te brengen.

Klassiek gepolijst roestvast staal heeft een gemiddelde contacthoek van 75°, terwijl met behulp van een textuur contacthoeken van 145° en meer mogelijk zijn. Deze functionaliteit is duurzaam en overleeft een reinigingsbeurt met bijvoorbeeld ethanol, en kan eveneens worden toegepast op oppervlakken die gehard zijn (bijvoorbeeld via laserharden).

De flexibiliteit en schaalbaarheid van een laser zorgt er ook voor dat complexe, grote delen selectief en snel waterafstotend gemaakt kunnen worden.

Deze technologie is toepasbaar op een hele reeks van metalen, gaande van titanium en messing over roestvaste staalsoorten en matrijzenstalen tot poeder-metallurgische metalen die bijvoorbeeld veel worden toegepast bij 3D-printen (additive manufacturing).


(Olivier Malek) (bron en foto: Sirris)