HP verliest wederom octrooizaak van 123inkt.nl

Het Hof Den Haag heeft onlangs in hoger beroep geoordeeld dat een octrooi van HP op chips van inktcartridges in zijn geheel vernietigd dient te worden, wat de weg vrij maakt voor huismerken.

Trefwoorden: #123inkt, #afdrukken Hewlett Packard, #HP, #octrooi, #printen, #printercartridge, #rechtzaak, #Samsung

Lees verder

Techniek

( Foto: 123inkt.nl )

ENGINEERINGNET.NL - Via dit octrooi probeerde HP te voorkomen dat partijen huismerkcartridges voor HP-printers kunnen verkopen. Het hoger beroep volgde op een vonnis van de rechtbank van 25 november 2015, waarin 123inkt.nl door de rechtbank al in het gelijk was gesteld.

HP is van mening dat de chips op huismerk inktcartridges inbreuk zouden maken op een Europees octrooi van HP op chips met velden voor het valideren van cartridgegegevens en op een werkwijze voor het valideren van die cartridge gegevens. HP vroeg om een verbod op het verkopen van een groot aantal huismerk cartridges, met nevenvorderingen, een schadevergoeding en/of winstafdracht.

"Het octrooi is een dure truc om verkopers van huismerkcartridges te blokkeren en wordt door HP misbruikt om zo een monopolie te creëren," aldus 123inkt.nl.

Het hof heeft bepaald dat de geoctrooieerde chip niet nieuw of inventief is en heeft het octrooi op de chip geheel vernietigd. De rechtbank had dat eerder slechts gedeeltelijk gedaan. Het hof heeft het octrooi op de werkwijze wel in stand gelaten, maar de vordering van HP dat 123inkt.nl daar indirect inbreuk op zou maken afgewezen.

Het hof besliste dat gebruikers met de aanschaf van een HP printer ook een licentie hebben gekregen voor het gebruik van die werkwijze voor die printer. Het hof heeft alle eisen afgewezen; geen verbod op de verkoop van huismerkcartridges, geen winstafdracht of schadevergoeding en HP is veroordeeld om aan 123inkt.nl voor een bedrag van 124.053 euro aan proceskosten te betalen.

Gerben Kreuning, directeur van 123inkt.nl, stelt: "De consument moet zelf kunnen kiezen tussen dure inktcartridges van HP en goedkopere, net zo goede inktcartridges van een huismerk."

"Grote, machtige printerfabrikanten proberen ons af te schrikken met hun hoge claims, maar ons krijgen ze niet klein met een octrooi waar niets aan originaliteit in zit," aldus Kreuning. "Het enige wat ze daarmee willen bereiken, is het beperken van de keuzevrijheid van consumenten."

123inkt.nl was de afgelopen jaren verwikkeld in verschillende geschillen met printerfabrikanten. In 2016 kwam het wereldwijd in het nieuws door een geschil met HP, omdat hun printers ineens huismerkcartridges weigerden. Ook de NOS besteedde aandacht aan dit weigerprinter-schandaal.

HP had het gebruik van inktcartridges van een ander merk onmogelijk gemaakt via een voorgeprogrammeerde functie in de printer, maar draaide die blokkade uiteindelijk terug en bood haar verontschuldigingen aan.

Het Hof Den Haag gaf 123inkt.nl in een arrest van 21 april 2015 ook al gelijk in een octrooigeschil met Samsung.