Verplicht gebruik nieuwe gevaarsymbolen chemische producten

Vanaf 1 juni 2017 moeten alle chemische producten in de handel de nieuwe gevaarsymbolen dragen. Negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit met een rode rand vervangen de 7 oude symbolen.

Trefwoorden: #antigifcentrum, #chemiesector, #chemische stoffen, #essenscia, #gevarensymbolen, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: gevaarsymbolen.be )

ENGINEERINGNET.BE - De etiketten op verschillende chemische producten (die uit meerdere stoffen bestaan) zoals wasmiddelen en verven werden al sinds juni 2015 in heel Europa en in een groot aantal landen wereldwijd aangepast.

Bedrijven hadden nog een overgangsperiode tot 1 juni 2017. Nu mogen winkels enkel nog chemische producten verkopen met de nieuwe etiketten. De milieu-inspectie van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zal de volgende maanden toezien op de naleving in de winkels.

Jaarlijks gebeuren er in België meer dan 10.000 incidenten met chemische huishoudproducten zoals (vaat)was- en schoonmaakmiddelen, bleekwater, ontstoppers, verven en doe-het-zelfproducten. Bij de helft ervan zijn kleine kinderen betrokken. Zo kreeg het Antigifcentrum in 2016 in totaal 11.769 oproepen in verband met huishoudproducten, waarvan 5960 voor kinderen.

De etiketten op de verpakking goed lezen én de veiligheidsaanbevelingen opvolgen is de beste preventie voor ongevallen. Om het aantal ongevallen met chemische huishoudproducten te doen dalen, voert de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een campagne ‘Symbolen herkennen kan levens redden’ in samenwerking met het Antigifcentrum.

We raden consumenten aan het hele etiket te lezen en zich niet te beperken tot het pictogram. Uit meerdere oproepen bij het Antigifcentrum blijkt dat consumenten het etiket van een huishoudproduct niet op voorhand hebben gelezen.


(bron: essenscia)