Champignonbedrijf CNC steekt 22 miljoen euro in nieuwe compostfabriek

De nieuwe fabriek, die in het Limburgse Milsbeek komt te staan, levert betere compost waarbij de kosten 3 miljoen euro lager uitvallen omdat de fabriek zelfvoorzienend is.

Trefwoorden: #Champignonbedrijf, #CNC, #compostfabriek, #Indoor Verse Compost

Lees verder

Techniek

( Foto: CNC Grondstoffen )

ENGINEERINGNET.NL - In de nieuwe fabriek zal Indoor Verse Compost (IVC) worden geproduceerd. Dit is de grondstof voor doorgroeide compost, waarop champignons worden geteeld. De planning is dat de nieuwbouw in september 2017 gereed is voor gebruik.

Tom van Wijk, directeur CNC Grondstoffen, stelt: “De nieuwe fabriek stelt ons in staat om de kwaliteit van onze doorgroeide compost verder te verbeteren. Ook besparen we jaarlijks 3 miljoen euro op transportkosten doordat we onze fabriek in Milsbeek zelfvoorzienend maken."

"En we boeken milieuwinst: vanwege minder transportkilometers reduceren we de CO2-uitstoot met 2 miljoen kilo CO2 per jaar,” aldus Van Wijk. De nieuwe fabriek wordt in het najaar opgeleverd en zal circa 12 personen werk bieden.

Voor de bouw van de fabriek heeft CNC leningen afgesloten met Rabobank en ABN Amro. CNC Grondstoffen is eigendom van ongeveer 123 champignontelers. Het concern telt vijf bedrijven en richt zich op substraten en diensten voor paddenstoelentelers.

Voor de direct omwonenden zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd om de nieuwbouwplannen toe te lichten. Van Wijk: “Wij hechten veel belang aan de dialoog met onze omwonenden, juist ook vanwege ons verleden. Tot midden jaren ’90 composteerden we in de open lucht, wat behoorlijke geuroverlast veroorzaakte."

"Tegenwoordig composteren we binnen in tunnels en maken we gebruik van ammoniakwassers en biobedden om het milieu te beschermen en de geuroverlast tot een minimum te beperken,” aldus Van Wijk.