NSK Fidget spinner met precisie rollagers

NSK Micro Precision uit Tokio, een dochterbedrijf van NSK dat sterk is in rollagers, ontwikkelde een fidget spinner die vlotjes 12 minuten en meer spint.

Trefwoorden: #machinebouw, #NSK, #rollager

Lees verder

Techniek

( Foto: NSK )

ENGINEERINGNET.BE - Het speeltje gebruikt daarvoor precisie rollagers die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor harde schijven van pc’s. Het product werd getoond op de International Tokyo Toy Show 2017.

Je kan er tegenwoordig niet meer naast kijken. Het jonge volkje is er weg van. Een fidget spinner hou je tussen duim en wijsvinger in het midden vast en je laat hem draaien. Men organiseert er wedstrijden mee: om het langste draaien, om het langst draaien op de neus, flip de spinner van de ene wijsvinger naar de andere,…

De meeste houden het een tweetal minuten uit. Op YouTube vind je er die het uren trekken. Spannend maar tegelijk zou het tollen ook een kalmerend effect hebben.

Om wrijving te verminderen -en dus langer te spinnen- lopen fidget spinners op rollagers. Rollagers vind je in allerlei toepassingen, in motoren, auto’s, treinen, huishoudtoestellen,… Hier dus rollagers van harde schijven die typisch 4200 tpm, 5400 tpm, 7200 tpm en nu zelfs 10.000 tpm halen, zeer nauwkeurig en uitgebalanceerd zijn.

Een ring in messing vergroot de centrifugale kracht. Op de buitenring kwamen nog eens vijf rollagers. Van productplaatsing gesproken.