Groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude opgestart

Het project is één van ‘s werelds grootste voedselveiligheids-projecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit

Trefwoorden: #China, #EU-China-Safe, #voeding, #voedselfraude, #voedselveiligheid, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia - Takeaway )

ENGINEERINGNET.NL - Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken hebben het Europese Horizon 2020 programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie 10 miljoen euro toegekend aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’.

Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe, en kost niet-frauderende producenten wereldwijd ongeveer 51 miljard euro per jaar. Enkele voorbeelden van voedselfraude zijn het paardenvlees schandaal in 2013 en de affaire “gutter oil’ dat in 2014 in China afspeelde.

Om voedselfraude te reduceren en de voedselveiligheid te vergroten is een internationale aanpak nodig. Het EU-China-Safe project gaat hieraan bijdragen door het verbeteren van wetgeving en inspecties, en het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen beide continenten.

Het deelproject voedselauthenticiteit, dat onder leiding van Wageningen University & Research wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen. Enerzijds wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van voedselfraude en welke factoren daarbij een rol spelen.

Anderzijds worden nieuwe fraudedetectiemethoden ontwikkeld en gedeeld met de deelnemende organisaties aan het project. In beide gevallen wordt het onderzoek gericht op specerijen, bewerkt vlees, babyvoeding, biologische groente en wijn.


(bron: Wageneningen UR)

Het consortium, bestaande uit 33 partners vanuit de voedingsmiddelenindustrie, onderzoeksorganisaties en overheden, wordt aan Europese zijde geleid door Queen’s University in Noord-Ierland (Prof. Elliot) en aan Chinese zijde door het China National Center for Food Safety Risk Assessment (Prof. Wu).