• 06/01/2012

Bedrijven gezocht voor project rond 'smart grid ready'-installaties

Project: 'Nanogrids in de praktijk: wat betekent dit voor residentiële elektrische installaties?'

Trefwoorden: #agoria, #energie, #hernieuwbaar, #Katholieke Hogeschool Kempen, #onderzoek, #research, #smart grid, #tetra

Lees verder

research

( Foto: Katholieke Hogeschool Kempen )

ENGINEERINGNET.BE -- In de toekomst zullen gebruikers worden geconfronteerd met dynamische energieprijzen. Die zullen onder meer worden bepaald door het aanbod hernieuwbare energie en de vraag naar energie en worden gefaciliteerd door de uitrol van smart meters.

Het probleem: de concrete technische implementaties in een smart grid-omgeving zijn nog onduidelijk.

Het Kenniscentrum Energie van de Katholieke Hogeschool Kempen bereidt daarom een project ‘Nanogrids in de praktijk’ voor, om na te gaan wat deze evolutie voor residentiële en kleine tertiaire elektrische installaties zal betekenen.

Daarbij wordt verondersteld dat deze installaties een levensduur van minimum 20 jaar hebben en dat er dus nu al een beslissing over ‘smart grid ready’ moet worden genomen.

De uitgewerkte concepten zullen worden gerealiseerd in demoprojecten in bewoonde woningen van ‘friendly users’.

Technieken waaraan wordt gedacht voor het inzetten in demoprojecten zijn bijvoorbeeld gebouwautomatisering / domotica, lokale opwekking (PV, warmtepompen, micro-WKK, …), verwarming, verlichting, software of ‘apps’ die inzicht geven in verbruik, …..

Het project zal worden ingediend in het kader van de TETRA-oproep die half februari 2012 wordt afgesloten.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen, mits een beperkte cofinanciering, deelnemen aan de gebruikerscommissie van het project.


(bron: Agoria)

Meer info : marc.cumps@agoria.be