Toepasbaarheid van fotonica centraal tijdens Photonics Event 2017

Begin juni kwam de fotonica community bij elkaar tijdens het jaarlijkse Photonics Event. Centraal stonden dit jaar de verschillende vakgebieden waarin fotonica toegepast kan worden.

Trefwoorden: #fotonica, #medische beeldvorming, #Mikrocentrum, #Photonics Event, #telescoop

Lees verder

nieuws

( Foto: Mikrocentrum )

ENGINEERINGNET.NL - De term fotonica is vaak wel bekend, maar wat het precies inhoudt, en sterker nog, wat je er als bedrijf mee kunt in het productieproces is voor velen nog een onbekend terrein.

Fotonica biedt voor talloze markten een scala aan mogelijkheden om betrouwbaarder, veiliger en sneller te produceren.

Voor deze editie werd gekozen voor een vernieuwende opzet waar de expositie van bedrijven en het lezingenprogramma een mooi geheel vormden. Ruim 200 bezoekers bekeken gefascineerd het aanbod van oplossingen op het gebied van fotonica.

Dr. Frans Snik van De Sterrewacht Leiden vertelde over de ontwikkeling van vernuftige optische systemen die gebruikt gaan worden in de Europese extreem grote telescoop. Nederland heeft in dit project, met als doel om exo-planeten te bestuderen op zoek naar een teken van leven, een voortrekkersrol.

Prof. Clemens Löwik van het Erasmus Medisch Centrum vertelde dat er steeds meer vooruitgang komt op het gebied van image guided surgery met behulp van optische beeldvorming. Het gebruik van verschillende lichtbronnen helpt verschillende typen weefsel te detecteren.

Het programma voor deze editie werd samengesteld door PhotonicsNL. Dit jaar met onderwerpen als ‘integrated quantum photonics’, ‘biophotonics’ en ‘photonics materials’.

Ook aan jong talent werd gedacht. Master en PhD studenten konden een poster presenteren met vernieuwend onderzoek. Dit jaar werd de award uitgereikt aan Pablo Muñoz Galindo, PhD student op de universiteit Twente. Hij verricht onderzoek op het gebied van optische sensoren op een chip om vervuiling in drinkwater te detecteren.