Speciale coating als wapen tegen ziekenhuisinfecties

Onderzoekers ontwikkelen antimicrobiële (nano) coatings, omdat 5 op de 100 patiënten bij ziekenhuisverblijf een infectie oplopen en gewone desinfecterende middelen onvoldoende helpen.

Trefwoorden: #AMiCI, #antimicrobiële coating, #coating, #desinfecterende middelen, #European Cooperation in Science and Technology, #onderzoek, #ziekenhuisinfecties

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - In het Limburgse ziekenhuis Zuyderland in Geleen en het VieCuri in Venlo testen ze deze coatings. Dat gebeurt in het kader van het grote internationale onderzoek AMiCI.

De ziekenhuiskamers die de onderzoekers gebruiken, zijn eigenlijk ‘levende laboratoria’. Het onderzoek is zogeheten dubbelblind: onderzoekers behandelen de ene ruimte met het echte middel en een andere ruimte met een ‘nepmiddel’. Daarna nemen ze met wattenstaafjes monsters die ze vervolgens in petrischaaltjes op kweek zetten.

"Wij als onderzoekers weten niet welke van de vier kamers gecoat zijn en welke de controlekamers zijn," vertelt dr. Francy Crijns. Zij is senior docent-onderzoeker aan Zuyd Hogeschool in Heerlen en leidt het consortium dat het onderzoek uitvoert. "Het mooiste zou zijn als we in bepaalde kamers een lagere hoeveelheid bacteriën vaststellen, wat later de behandelde kamers blijken te zijn. Maar ik wil niet vooruitlopen op de resultaten."

In de coatings zitten ingrediënten die het aantal micro-organismen op gecoate oppervlakken moet verminderen of zelfs verwijderen. Het is voor het eerst dat deze coatings in zorginstellingen worden onderzocht. Ook kijken de onderzoekers hoe lang de werkingsduur is van de coatings.

Het Europese COST-programma (European Cooperation in Science and Technology) ondersteunt het onderzoek, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) coördineert in Nederland. Landelijke, regionale of Europese onderzoekssubsidies financieren het onderzoek zelf.