BlueTea helpt Boeing virtueel de ruimte in

De Limburgse ontwikkelaar van modulaire 3D-trainingssimulaties BlueTea gaat de astronauten aan het roer van de CST-100 Starline-ruimteshuttle van Boeing de ruimte in helpen.

Trefwoorden: #BlueTea, #Boeing, #CST-100 Starliner, #ruimtevaart, #simulated 3D cockpit, #virtual reality

Lees verder

Techniek

( Foto: Boeing )

ENGINEERINGNET.NL - BlueTea bouwt hiervoor, in opdracht van Boeing, een Virtual Reality-oplossing op basis van geavanceerde Simulated Training-technologie en de eigen VirtualStudio-software. Met deze trainingsoplossing worden aanstaande astronauten op aarde optimaal voorbereid op de unieke uitdagingen van hun ruimtereis.

Boeing ontwikkelt de CST-100 Starliner in samenwerking met het Commercial Crew Program van NASA. De Starliner is bedoeld om passagiers te vervoeren van en naar bestemmingen in een lage baan om de aarde, zoals het internationale ruimtestation ISS.

Maar voor het zover is, moeten de astronauten een zeer intensieve en uitgebreide trainingsperiode volbrengen en leren hoe ze moeten handelen in elke mogelijk situatie die zich kan voordoen in de meedogenloze ruimte.

Training onder zeer nauwkeurig nagebootste omstandigheden, en nu zelfs met behulp van VR, stelt de Starliner-piloten straks in staat om in een fractie van een seconde de juiste beslissingen te nemen en hun missie tot een geslaagd einde te brengen.

Het uiteindelijke doel van het systeem is om astronauten overal ter wereld veilig en kosteneffectief te laten oefenen in een volledig virtuele 3D-cockpit.

Boeing gaat de door BlueTea ontwikkelde software integreren in zijn eigen systemen om de trainingen te kunnen coördineren tussen het Virtual Reality Lab van Boeing in Philadelphia en de trainingsfaciliteiten van de Starliner in Houston. In de eerste fase wordt een deel van de cockpit in 3D nagebootst en aan de hardwaresimulator gekoppeld.

De tweede fase omvat het ontwikkelen van de volledige 3D-cockpit en de communicatie met de hardwaresimulator. Vanaf dat moment kunnen de astronauten in opleiding overal ter wereld en via elk medium (van computer of tablet tot VR-bril en allerlei andere apparaten) realtime en volledig interactief oefenen met scenario’s die zijn ontworpen door de trainingsmanager in het VR-lab.