Innovatieve farmabedrijven trekken kaart van onderzoek en ontwikkeling

Innovatieve farmaceutische bedrijven hebben in 2016 voor 148,3 miljoen euro geïnvesteerd in samenwerking met de medische gemeenschap. Dat blijkt uit het platform "beTransparent.be".

Trefwoorden: #beTransparent.be, #investering, #klinische studie, #onderzoek, #ontwikkeling, #pharma.be, #pharmaceutische sector

Lees verder

Nieuws

( Foto: GSK )

ENGINEERINGNET.BE- Hierbij gaat het in hoofdzaak om de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en gezondheidsorganisaties (79%) en ook de permanente vorming van zorgverstrekkers in ons land.

Deze investeringen maken deel uit van een veel groter bedrag (2,89 miljard euro) dat de innovatieve farmaceutische bedrijven vorig jaar in België investeerden, o.m. in eigen labo-onderzoek. Met deze tweede publicatie van deze gegevens werken de bedrijven, de zorgverstrekkers en de zorgorganisaties aan meer transparantie in de zorgsector.

77 innovatieve farmaceutische bedrijven hebben in 2016 voor 148,3 miljoen euro geïnvesteerd in samenwerkingen met gezondheidsorganisaties (zoals o.m. universiteiten, ziekenhuizen, artsen- of apothekersverenigingen) en zorgverstrekkers (artsen, apothekers, …) in België.

Die investeringen gingen voor 67% (99,2 miljoen euro) naar Onderzoek en Ontwikkeling (bv. klinische studies), voor 12% (17,3 miljoen euro) naar toelagen en schenkingen, voor 16% naar wetenschappelijke bijeenkomsten (23,2 miljoen euro) en voor 6% (8,5 miljoen euro) naar vergoedingen voor consultancy opdrachten en diensten.

De samenwerkingen tussen de farmaceutische bedrijven en de medische gemeenschap helpen beide partijen om de vinger aan de pols te houden tijdens het ontwikkelingsproces van nieuwe geneesmiddelen.

Frequente contacten en uitwisseling van informatie over hoe nieuwe geneesmiddelen het best passen in het zorgtraject van de patiënten zijn daarbij van onschatbare waarde, en komen de patiënten ten goede. Deze investeringen bevestigen bovendien de Europese koppositie die ons land inneemt in het farmaceutische wetenschappelijk onderzoek.

Voor de bedrijven die lid zijn van pharma.be is dit het tweede jaar dat ze de investeringen vrijwillig publiceren.