• 10/01/2012

GM sleutelt verder aan stadsmobiel van de toekomst (+video)

Nieuw voertuig is half-auto, half-Segway, rijdt autonoom, heeft een virtueel stuur en stoot geen schadelijke gassen uit.

Trefwoorden: #EN-V, #GM, #robotauto, #segway

Lees verder

research

( Foto: wikipedia )

ENGINEERINGNET -- General Motors blijft duchtig werken aan zijn ‘EN-V’ (wat staat voor: ‘Electric Network Vehicle’).

Het betreft auto’s die worden aangedreven door elektriciteit en waterstof. Hun maximumsnelheid bedraagt 40 km/h. Het stuur is te zien en te gebruiken via een touchscreen, en er zijn draadloze technologieën aanwezig.

GM maakt de voorspelling dat binnen ruwweg 20 jaar zo’n 80 % van de wereldbevolking in stedelijke gebieden woont. Dat zal neerkomen op meer verkeerscongestie, parkeer- en milieuproblemen.

De EN-V moet een oplossing bieden. Elke EN-V heeft een grootte die slechts één zesde is van de gemiddelde, hedendaagse Amerikaanse wagen. Er zijn geen schadelijke uitlaatgassen die het voertuig verlaten. De EN-V heeft een draadloze antenne en GPS-sensoren die communiceren met een netwerk, om zo rijden zonder chauffeur mogelijk te maken. Druk op een knop, en het voertuig zal automatisch in een parkeerplaats rijden. Op één parkeerplaats passen 6 EN-V’s.

Wie geen zin heeft zelf te rijden, kan ervoor kiezen de eigen EN-V een andere EN-V te laten volgen, automatisch. De sensoren garanderen dat het volgende voertuig in dezelfde richting rijdt en constant een veilige afstand houdt met de EN-V vlak ervoor.

In het stuur-touchscreen bevindt zich ook een videofoon, zodat chatten met anderen mogelijk wordt.

Tenslotte is de EN-V voorzien van een stabilisatietechniek die sterk verwant is aan die van de Segway. Nadeel daarvan is dat het voertuig vooralsnog niet bruikbaar is om opvallend steile hellingen op te rijden.


(KV)

Video: