NBB-barometer technologische industrie blijft op hoog peil

Na de terugval in juni is de NBB-barometer van de technologische industrie in juli opnieuw gestegen. Het peil blijft bovendien tussen 0 en -6 punten (interval sind begin dit jaar).

Trefwoorden: #Agoria, #economie, #NBB, #NBB-barometer, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Dit wijst op enige onregelmatigheid in de beoordeling van de conjunctuur door de ondernemingen maar ook en vooral dat die conjunctuur nog steeds gunstiger wordt beoordeeld dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De komende maanden zou de positieve trend van de bedrijvigheid in onze sectoren worden voortgezet.

Van de vier individuele indicatoren zijn er drie vrij stabiel gebleven t.o.v. juni. De beoordeling van het orderboek, de beoordeling van de voorraden en de vraagvooruitzichten zijn minder dan één punt verbeterd. De laatste twee indicatoren wijken overigens niet veel af van het langetermijngemiddelde. De beoordeling van de bestellingen blijft daarentegen op een veel hoger peil.

De stijging van de barometer in juli wordt dan ook verklaard door de werkgelegenheidsvooruitzichten voor de komende drie maanden. Deze indicator laat sinds het begin van het jaar een onregelmatig verloop zien (grafiek onderaan). De afgevlakte curve wijst op een eerder negatieve basistrend sinds medio vorig jaar, al blijft ze nog enkele punten boven haar gemiddelde van de periode 2008-2016 (-9 punten). Het aantal ondernemingen van onze sectoren dat een groei van het personeelsbestand verwacht, blijft dus hoger dan de afgelopen jaren.

Op sectorniveau waren de ontwikkelingen in juli meestal positief. Dat geldt in het bijzonder voor de verwerkende activiteiten, waar alle brutocurves zijn gestegen t.o.v. juni. Wat metaalproducten, kunststoffen en rubber, machinebouw, elektro en de industriële ICT-activiteiten betreft, compenseert die stijging de eerder daling(en) en wordt een positief conjunctuurklimaat bevestigd.

De barometer voor de non-ferro wordt sinds april gekenmerkt door een positieve trend en nadert het peil dat wijst op een gunstige conjunctuur. Voor de ICT-importeurs en IT-Solutions zijn de barometers daarentegen gedaald in juli. In beide gevallen wordt een conjunctuurverslechtering sinds het begin van het jaar bevestigd.


(bron en infografiieken: Agoria)