Limburgse economie draait op volle toeren

De Limburgse conjunctuurbarometer blijft rond de 100 indicatorpunten schommelen. In de periode mei-juni 2017 werd de grens van 100 indicatorpunten licht overschreden.

Trefwoorden: #conjunctuur, #conjunctuurbarometer, #economie, #Kamer van Koophandel, #Limburg, #VOKA

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Sinds midden 2016 heeft de Limburgse economie een versnelling hoger geschakeld. In de conjunctuurbarometer van Voka-KvK Limburg uit zich dat in een toename van meer dan 20 indicatorpunten ondertussen.

Vorige maand verwachtten we tegen november een terugval tot 92 indicatorpunten maar momenteel wordt een afkoeling in de Limburgse economie verwacht tot 93.09 indicatorpunten in december. De neerwaartse spiraal wordt dus licht bijgesteld.

Het zijn nog steeds de sterke schouders van de export die voor deze conjunctuurtop zorgen. Zowel op korte als middellange termijn is er een opwaartse trend in de export. Ook de automobielsector doet het deze maand opvallend beter dan dezelfde periode een jaar geleden.

De bouwmotor daarentegen begint stilaan te sputteren maar de impact op lange termijn is nog koffiedik kijken. De toeristische sector gedraagt zich nog steeds conjunctuurneutraal maar op middellange termijn is het niet zeker of dit zal blijven duren na een duidelijke terugval in de omvang van de bezettingsgraden. Het aantal werklozen blijft bijna 11% onder het niveau van dezelfde periode van vorig jaar.

In juni 2017 werder maar liefst 48% meer starters geteld dan in juni 2016. Het totaal aantal starters ligt voor de eerste jaarhelft van 2017 ondertussen al 7% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.


(bron en infographic: Voka-KvK Limburg)