Primeur UMC Utrecht: hartpatiënt krijgt biologische hartklep

Het UMC Utrecht heeft een primeur in de Benelux met het plaatsen van een speciale biologische hartklep die vooral voor jongere patiënten een grote vooruitgang is.

Trefwoorden: #biologische hartklep, #cardiothoraxchirurg, #hartklepafwijking, #hartpatiënt, #operatie, #transplantatie, #UMC Utrecht, #Willem Suyker

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - UMC Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Cardiothoraxchirurg Willem Suyker heeft de klep geplaatst: “Deze klep is een doorbraak voor de chirurgische behandeling van hartklepafwijkingen, met name voor mensen met een actieve levensstijl.”

Bijzonder aan deze klep is een nieuw ontwikkelde weefselbehandeling, waardoor hij naar verwachting langer zijn goede functie kan behouden. Suyker: “En het scheelt operaties. Deze klep heeft namelijk een uitzetbaar randje waardoor artsen er via de lies makkelijker een tweede klep in kunnen zetten, mocht dat ooit nodig zijn. Kortom een forse gezondheidswinst op meerdere fronten.”

Operaties hebben een grote impact op het leven van een patiënt. Met deze nieuwe klep wordt de kans op vervolgoperaties verminderd. Suyker heeft de nieuwste klep geplaatst bij de 26-jarige Kiki Bleeker. Zij past precies in de doelgroep: door de ingreep kan zij haar leven oppakken en leven zoals elke gezonde jonge vrouw.

Bleeker is professioneel paardrijdster en heeft ambities om binnen het Nederlandse team dressuur te rijden. Dat doel komt nu weer binnen handbereik.

Daarnaast hoeft met deze klep ook geen antistollingsmedicatie te worden geslikt doordat de klep biologisch is. Voor jonge, vrouwelijke patiënten als Bleeker is dat geweldig nieuws, omdat een eventuele zwangerschap zo mogelijk blijft.

De drie hartklepblaadjes in deze nieuwe biologische hartklep zijn gemaakt van weefsel van een rund en bewerkt met een nieuwe conserveringstechnologie. Daardoor ontstaat er minder snel kalkafzetting op de blaadjes.


Video: