DEME mag kabelverbindingen voor Elia’s stopcontact op zee installeren

DEME mag voor netbeheerder Elia de onderzeese kabels voor het MOG-project, ook bekend als het 'stopcontact op zee', installeren en onderhouden. Het contract is goed voor 130 miljoen euro

Trefwoorden: #deme, #dredging international, #elia, #energie, #mog, #offshore

Lees verder

Techniek

( Foto: ontwerptekening door het Deense engineeringbedrijf Ramboll )

ENGINEERINGNET.BE - Het is Dredging International, een onderdeel van de DEME-groep, dat zich het contract toegewezen ziet voor de bouw en het onderhoud van de zowat 85 kilometer aan onderzeese kabels in de Noordzee. Daarmee wijst de Belgische beheerder van het hoogspanningsnet Elia meteen ook één van de belangrijkste contracten van het project toe. De kabel zelf wordt niet in België geproduceerd, maar door het Griekse Hellenic Cables, in onderaanneming van DEME.

Het project van 130 miljoen euro omvat één 220kV-kabel van 4,5km tussen een offshore schakelplatform (het bekende 'stopcontact op zee') en het toekomstige Rentel-platform, en twee andere van 220kV, met elk een lengte van ongeveer 40km, die het schakelplatform zullen verbinden met het onshore hoogspanningsstation Stevin aan de Belgische kust in Zeebrugge.

Een gemeenschappelijk offshore schakelplatform in de plaats van een aparte kabelverbinding van elk offshore windplatform naar het vasteland heeft uiteraard heel wat voordelen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de windparken die op het offshore grid zijn aangesloten hun windproductie in het Belgische net kunnen injecteren, zelfs wanneer één van de offshore kabels uitvalt of defect is.

Door het modulaire karakter kan de bouw van het MOG bovendien in fases verlopen en afgestemd worden met de uitvoeringsplanning die voor elk offshore windpark verschillend is. En dankzij het modulaire concept kan de totale kabellengte met40km worden ingekort.

De totale investering van het project wordt geraamd op 400 miljoen euro. Dit bedrag omvat alle bouwwerkzaamheden én de aankoop van een deel van de installaties die Rentel zal bouwen. Zodra het modulaire offshore grid is gebouwd, zal Elia eigenaar én beheerder zijn van de offshore installaties.

Volgens de planning moet het MOG op het einde van het derde kwartaal van 2019 operationeel zijn.