Europese primeur: autotransplantatie met robot

Chirurgen van het UZ Gent zijn er voor de eerste keer in geslaagd om met behulp van een operatierobot een nier bij een patiënt te verwijderen, te bewerken en terug te plaatsen.

Trefwoorden: #autotransplantatie, #Karel Decaestecker, #lever, #nieren, #operatierobot, #robot, #uroloog, #UZ Gent

Lees verder

research

( Foto: UZ Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Uroloog dr. Karel Decaestecker van het UZ Gent: "Dat is een primeur in Europa. Voorheen werden autotransplantaties van nieren of transplantaties van eigen nieren uitgevoerd zonder assistentie van een robot en vonden ze zelden plaats omdat deze operaties zeer ingrijpend zijn."

Een autotransplantatie is een ingreep waarbij een orgaan uit een patiënt verwijderd wordt, vervolgens bewerkt en teruggeplaatst wordt op dezelfde of (in het geval van een nier) op een andere plaats. De operatie wordt voornamelijk toegepast op de nieren en de lever.

Autotransplantaties van nieren vinden plaats wanneer een ingreep moeilijk in het lichaam uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld om een complexe tumor te verwijderen of om onoverbrugbare vernauwingen aan urineleiders op te lossen.

Decaestecker: "Wanneer we de robot gebruiken, volstaan een vijftal incisies van acht tot tien millimeter voor de robotinstrumenten en één incisie van ongeveer zes centimeter om de nier uit en weer in het lichaam te brengen."

Aangezien een robotgeassisteerde autotransplantatie minder invasief is dan een klassieke autotransplantatie, kunnen patiënten al na een zestal dagen naar huis, ervaren ze minder pijn en herstellen ze sneller.


Op de foto:
Uroloog dr. Karel Decaestecker tijdens de operatie met de robot.