Stad Gent neemt eerste publieke laadpaal voor elektrische wagens in gebruik

In samenwerking met Eandis werd de eerste van 48 nieuwe Gentse publieke laadpalen voor elektrische wagens in gebruik genomen. Tegen 2020 zullen er in totaal 162 laadpalen geïnstalleerd zijn.

Trefwoorden: #duurzaamheid, #Eandis, #elektrische wagen, #Infrax, #laadpaal, #mobiliteit, #Stad Gent, #subsidie, #Vlaamse Overheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax een spreidingsplan opgemaakt voor 2.500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.

Eandis en Stad Gent bepalen in overleg waar de publieke laadpalen het best worden voorzien rekening houdende met het lokale parkeerbeleid, autodeellocaties, de aanwezigheid van drukbezochte sites, knooppunten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.

De ingehuldigde laadpaal op de P+R Bourgoyen bevindt zich op een locatie, die ook dienstdoet als parking voor het nabijgelegen natuurgebied en de aangrenzende sportinfrastructuur. Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 m een publieke laadpaal ter beschikking hebben.

Schepen voor Leefmilieu Tine Heyse: “Elektrische mobiliteit draagt lokaal bij tot een schonere luchtkwaliteit en heeft een lagere klimaatimpact bij gebruik van groene stroom. Om de transitie naar schonere mobiliteit te ondersteunen zullen de meest vervuilende (diesel)wagens vanaf 2020 uit de binnenstad geweerd worden. Op langere termijn streven we naar uitsluitend fossielvrije wagens in de stad, waarbij elektrische wagens van groot belang zullen zijn.”

De Stad Gent biedt ook subsidies aan voor bedrijven die investeren in een publiek toegankelijke elektrische laadpaal (link onderaan).