Nederlands tintje in top 150 meest innovatieve bedrijven Brazilië

Zo startte vliegtuigbouwer Embraer, de nummer één van deze ranglijst, vorig jaar een vier-jarig onderzoek naar voorspellingen voor metaalvermoeidheid samen met NLR, Fokker en Wärtsilä.

Trefwoorden: #Embraer, #Fokker, #innovatie, #NLR, #Wärtsilä

Lees verder

Techniek

( Foto: NLR - Netherlands Aerospace Centre )

ENGINEERINGNET.NL - De belangrijkste Braziliaanse economisch-financiële krant Valor Econômico heeft een lijst gepubliceerd met de 150 meest innovatieve bedrijven van het land. Het is het derde jaar dat de krant deze ranking opstelt.

Vliegtuigbouwer Embraer staat net als in 2016 op de 1e plek. Vorig jaar startte Embraer een vier-jarig onderzoek naar voorspellingen voor metaalvermoeidheid samen met NLR, Fokker en Wärtsilä. Er zijn ook lopende partnerships met de TU Delft en de Universiteit Twente.

Een ander bedrijf met veel Nederlandse samenwerking en één van de sterkste stijgers in de lijst (van plaats 33 naar 13) is het Albert Einstein Ziekenhuis in São Paulo. En de Braziliaanse joint venture van Shell, het energiebedrijf Raízen, staat op plek 101.

Het aantal bedrijven dat meer dan 5% van de netto omzet in onderzoek & ontwikkeling (R&D) investeert is van 20% naar 24% gestegen. Dat is een belangrijke trend. De leidende sectoren hierbij zijn farms, IT en telecom.

Verwacht wordt echter dat de totale (private en publieke) investering van Brazilië in R&D in 2017 daalt van 1,2% naar 1% van het BNP. Dat komt vooral doordat het budget van het ministerie van Wetenschap, Technologie, Innovatie en Communicatie met wel 40% is afgenomen vergeleken met 2015. Het ministerie heeft al aangeven dat de doelstelling van 2% hierdoor in 2020 niet gehaald wordt.

Meer dan de helft (59%) van de deelnemende bedrijven investeert de R&D budgetten in het verbeteren van bestaande processen of producten. 18% focust zich op nieuwe business modellen en disruptieve technologieën. Bij maar liefst 85% van de genomineerde bedrijven is innovatie één van de drie belangrijkste onderwerpen en voor 20% de allerbelangrijkste. Deze bedrijven geven aan juist in tijden van crisis meer te investeren in innovatie.