Startup maakt 3D-geprinte zonnebril van plastic afval

Met behulp van 3D-printtechnologie en lokaal gerecycleerd afval produceert de Antwerpse startup ‘w.r.yuma’ stijlvolle zonnebrillen. Het wil mensen bewuster maken van plastic afval.

Trefwoorden: #3D printen, #3D printerinkt, #Better Future Factory, #plastic afval, #recyclage, #startup, #Tridea, #w.r.yuma, #zonnebril

Lees verder

Techniek

( Foto: w.r.yuma )

ENGINEERINGNET.BE - w.r.yuma is het eerste bedrijf ter wereld dat zonnebrillen 3D-print van plastic afval.

Voor het plastic afval voor de brilmonturen werkt w.r.yuma samen met de Better Future Factory in Rotterdam, dat gerecycleerde autodashboards, PET-flessen en koelkasten omsmelt tot duurzame 3D-printerinkt. Ook de Brusselse start-up Tridea levert 3D-printerinkt van gerecycleerde PET-flessen.

De brillen worden in Antwerpen ontworpen en handmatig geassembleerd met Italiaanse brilglazen van topkwaliteit (100% UV-bescherming).

Sebastiaan de Neubourg (33, ingenieur), de oprichter van w.r.yuma: “3D-printen opent de deur naar een circulaire economie. Het is een heel efficiënt proces waarbij in kleine oplage gepersonaliseerde monturen gemaakt worden die later gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden.”

Het probleem van plastic afval is nog nooit zo urgent geweest als nu. Elk jaar produceert de wereld zo’n 300 miljard kg plastic, evenveel als het totale gewicht van alle mensen op aarde. Elke minuut worden er wereldwijd 1 miljoen plastic flessen gebruikt en elke minuut belandt de inhoud van een vrachtwagen vol afval in onze oceanen.

Als we in dit tempo doorgaan, zal er in 2050 meer afval dan vis in onze oceanen zitten. En verwacht wordt dat de plastic productie zal verdubbelen in de komende 20 jaar. Het probleem wordt alsmaar groter.

In de zomer van 2018 zal de startup op verschillende muziekfestivals in Europa plastic verzamelen om daar vervolgens brillen mee te printen.

Neubourg: “Met de bekertjes die festivalgangers inleveren gaan wij ter plaatse hippe zonnebrillen printen. Een zonnebril van het bekertje waar je zonet nog een biertje uit dronk, dat is de toekomst.”

Het bedrijf kiest direct voor een internationale lancering met hun eerste collectie zonnebrillen via het crowdfunding platform Kickstarter. De eerste kopers krijgen 30% korting en betalen 67 euro.