Startup Officers bieden directe toegang tot overheid aan jonge ondernemers

Nederlandse overheden kopen bijvoorbeeld jaarlijks voor ruim 73 miljard euro in, maar start-ups maken nog maar weinig gebruik van deze inkoopkracht om hun innovaties aan te bieden.

Trefwoorden: #innovatie, #overheid, #Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, #start-ups, #Startup Officers

Lees verder

Nieuws

( Foto: pxhere.com )

ENGINEERINGNET.NL - Om start-ups directe toegang tot de overheid te geven is een netwerk van Startup Officers opgezet, die werken bij ministeries, grote gemeentes, provincies en uitvoeringsorganisaties. De ‘officers’ helpen start-ups met informatie.

Ook wijzen zij de weg als jonge ondernemers op zoek zijn naar samenwerking met de overheid. Denk aan het aanbieden van een innovatief product of dienst, vragen over wet- en regelgeving, de zoektocht naar een testomgeving of het vinden van netwerkpartners.

Overheden in Nederland kopen jaarlijks voor ruim 73 miljard euro in. Start-ups maken nog maar weinig gebruik van deze inkoopkracht. Toch zijn er voor start-ups meer mogelijkheden dan wordt gedacht om bij het inkoopproces van de overheid betrokken te zijn. Het Startup Officers Netwerk heeft deze mogelijkheden verzameld en gebundeld in een werkdocument.

StartupDelta heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en het Expertisecentrum Aanbesteden in 2016 een reeks voorbeelden gepubliceerd, die laten zien hoe start-ups en overheden gezamenlijk werken aan innovatieve oplossingen.

Samenwerking tussen overheden en start-ups heeft ook andere voordelen. De overheid kan veel leren van de innovatieve kracht, de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van start-ups. Aan de andere kant is het voor start-ups interessant om gebruik te maken van het netwerk en de faciliteiten van de overheid.

Het Startup Officers Netwerk zet zich in om de mogelijkheden die er zijn beter te benutten en om de verbinding tussen het startup ecosysteem en de Nederlandse overheid te versterken.

Binnen de overheid hebben RVO.nl en de Kamer van Koophandel gespecialiseerde teams geformeerd, die start-ups ondersteunen bij het ondernemen in binnen-en buitenland.