Studenten ontwerpen draadloos bestuurde Bobcat om te ontmijnen

Ontmijnen blijft een gevaarlijke job voor het leger. Om hier iets aan te doen ontwierpen drie studenten autotechnologie van Hogeschool VIVES een Bobcat, die bommen op afstand kan opgraven.

Trefwoorden: #Belgisch leger, #Bobcat, #hogeschool, #ontmijnen, #opleiding, #scriptie, #Scriptieprijs, #VIVES

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - Dagelijks zetten ontmijners, zowel in België als in het buitenland, hun leven op het spel om bommen onschadelijk te maken. Hoewel dit een risicovolle taak zal blijven, is het cruciaal om het gevaar terug te dringen.

Hiervoor heeft het Belgische leger de hulp ingeroepen van Hogeschool VIVES om een mechanische Bobcat om te bouwen naar een model dat draadloos bestuurbaar is. Bachelorstudenten autotechnologie Freek Mestdagh, Dries Naessens en Nico Vanneste namen uiteindelijk de uitdaging, als project voor hun thesis, aan. Zij ontwierpen een toestel dat het leger kan inschakelen om bommen op te graven.

Nico Vanneste: “Op die manier moet de ontmijner minder in contact komen met de bom wat het ontmijnen natuurlijk een pak veiliger maakt.”

Goedkoper dan de Amerikanen
Freek Mestdagh: “Er bestaan al Bobcats die op afstand bestuurbaar zijn binnen het Amerikaanse systeem. Dit zijn echter nieuwere machines, die je elektrisch kan aansturen. Wij wilden een mechanisch aangestuurde Bobcat maken.

Voor Defensie is het systeem met de mechanische Bobcat beter. Het leger moet namelijk vaak in gebieden, waar er veel stof is, opereren. Hierdoor zouden er met elektronische Bobcats veel problemen kunnen opduiken.

Bovendien heeft de onze een veel lager kostenplaatje dan de nieuwere elektronische Bobcats. Ons systeem kost rond de 20.000 euro het Amerikaanse systeem zit al snel aan de 180.000 euro.”

Graven
Om aan het project te beginnen, gebruikten de drie studenten een standaardmodel waarbij ze verschillende onderdelen aanpasten en toevoegden om het aansturen vanop afstand mogelijk te maken.

Ook deden ze elektrische aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van ledlampen die ook weer vanop afstand te bedienen zijn. Om de Bobcat te besturen heb je natuurlijk een speciaal ontwikkeld programma nodig om alles in goede banen te leiden.

Dries Naessens: “Met ons ontwerp konden we onder andere de snelheid en de hefrichting grondig afstellen. Daarnaast hebben we ook het graven getest. Hierbij konden we een diepte van 1m80 bereiken. Ons ultieme doel is uiteindelijk bereikt: de gehele Bobcat is vanop ongeveer 100 meter bestuurbaar met een simpele afstandsbediening.”

“Wat de volgende stap is? Het is nu nog de bedoeling een GPS te integreren, camera’s te plaatsen en het voertuig explosiebestendig te maken. Dan is het voertuig echt gebruiksklaar”, aldus Vanneste.


(bron en foto: Scriptieprijs vzw)

ACHTERGROND
De drie studenten schreven hun scriptie onder begeleiding van Jeremy Lebon. Vorig jaar namen ze met hun project deel aan de Vlaamse Scriptieprijs.

Stuur ook jouw scriptie tot en met 1 oktober in om kans te maken op 2.500 euro (zie link onderaan). Bovendien kan je met je technologisch onderzoek ook nog de deelprijs van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen winnen.

Hiermee maak je kans op een 3D printer ter waarde van 1.500 euro en een opleiding Self-Leadership aan Vlerick Business School ter waarde van 1.750 euro. <<