Nederlandse brandweer wil drones binnen een uur inzetten bij incidenten

Drones kunnen de brandweer helpen bij het opsporen, monitoren en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen of het vinden van drenkelingen.

Trefwoorden: #brandweer, #drones, #indicent, #Midden-Brabant, #project, #Twente, #West-Brabant

Lees verder

Techniek

( Foto: Brandweer )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse brandweer doet al langere tijd ervaring op met de inzet van drones via het proefproject van de regio’s Midden- en West-Brabant en Twente.

Deze drones hebben camera’s en warmtevisie om een beter beeld van branden te kunnen krijgen. De brandweer wil ook sensoren toevoegen aan de drones, die dan ter plekke rook kunnen analyseren om er zo sneller achter te komen of er gevaarlijke stoffen vrijkomen bij een brand.

De opgedane kennis en ervaringen worden nu gebruikt voor het project Drones Brandweer Nederland. ‘Het leren van morgen begint vandaag,' aldus voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. ‘Drones geven zoveel meer informatie over incidenten. Dit waardevolle instrument wordt nu niet voor niets ingezet in het Caribisch gebied om de gevolgen van de orkaan te overzien.'

'Het is wel allemaal nieuw. Er is bijvoorbeeld veel regelgeving, dan loop je als pioniers wel eens tegen een aantal zaken aan,' aldus Wevers. 'We hebben nu met twee andere operationele partners - politie en Defensie – een intentieverklaring ondertekend.'

'We gaan kennis delen en samenwerken op het gebied van oefenen, opleidingen en testen. Eind 2018 willen we binnen een uur een drone kunnen hebben boven elk incident in Nederland, als de situatie erom vraagt.’

De brandweer moet verder het vertrouwen krijgen van de luchtvaartautoriteiten. De Nederlandse brandweer kent 25 autonome regio’s binnen de organisatie. Er wordt nu één landelijke vliegorganisatie ontwikkeld, om de inzet van drones rond te krijgen.

Plan is om landelijke afspraken te maken binnen de brandweer voor het vliegen met drones. Om zo toestemming van de luchtvaartautoriteiten te krijgen om drones in te zetten bij het bestrijden van incidenten. Een landelijke vergunning wordt niet zomaar verstrekt. De inzet van drones door overheidsdiensten is aan strikte voorwaarden verbonden.