Inschrijvingen voor technologiestudies stagneren

Hoewel er momenteel nog 9.000 vacatures voor ICT-functies openstaan en er nog meer dan 5.000 ingenieurs te kort zijn, blijken jongeren niet geneigd om een technologiestudie te starten.

Trefwoorden: #Agoria, #economie, #ICT, #STEM, #technologie, #technologiestudie, #vacatures, #wetenschap

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Op enkele weken voor de start van het nieuwe academiejaar hebben zich aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten 7.357 generatiestudenten ingeschreven voor technologiestudies.

Dat is bijna evenveel als op hetzelfde tijdstip vorig jaar, maar nog lang niet voldoende. Agoria lanceert daarom een oproep aan alle jongeren: “Als je een relevante job met maatschappelijke impact zoekt, is technologie de absolute ‘way to go’.”

Volgens cijfers van Agoria zijn er in ons land nog altijd zo’n 9.000 vacatures voor ICT-functies. We hebben ook meer dan 5.000 ingenieurs te kort. Toch blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers voor technologiestudies aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten dat het aantal inschrijvingen voor technologiestudies, na enkele jaren van stijging, vandaag terug op een status quo belandt.

Vorig jaar werd bij aanvang van het academiejaar afgetikt op 9.047 generatiestudenten (6% meer dan het jaar voordien). Op dit moment staat de teller voor het komende academiejaar op 7.357 generatiestudenten. Dat is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar (7.399 inschrijvingen), maar de tendens lijkt te vertragen en het is dus niet zeker dat we het eindcijfer van vorig jaar zullen evenaren of overschrijden.

Peter Demuynck, Algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “Ondanks de grote inspanningen die overheden, bedrijven en organisaties al ettelijke jaren leveren, associeert het grote publiek de technologierichtingen blijkbaar nog te weinig met boeiende, maatschappelijk relevante jobs.

Terwijl de realiteit andersom is: technologie is juist dé sleutel naar de oplossing voor onze grote maatschappelijke uitdagingen: energie, klimaat, gezondheidszorg, mobiliteit, enz. We nodigen jongeren dus uit om zeker technologie te studeren, als ze die uitdagingen willen helpen aanpakken.”

De sectorfederatie roept ook meisjes op om technologiestudies te starten. Want met voorlopig 827 inschrijvingen tegenover 6.350 ingeschreven jongens zullen zij ook dit academiejaar slechts 11% uitmaken van de nieuwe technologiestudenten.

Om de keuze voor technologiestudies evidenter te maken, ziet Agoria een belangrijke opdracht weggelegd voor de bedrijven, het onderwijs en de overheid.


(bron en foto: Agoria)