Nemo Link start installatie Brits deel van eerste onderzeese interconnectie

Nemo Link is gestart met het leggen van de eerste 59 km van de dubbele zeekabel tussen het aanlandingspunt in het Verenigd Koninkrijk en het Franse offshore gedeelte.

Trefwoorden: #Elia, #hoogspanning, #hoogspanningskabel, #interconnectie, #National Grid, #Nemo Link, #offshore

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Begin deze week werd de kabel met succes op het strand van Pegwell Bay (VK) ingetrokken. In de lente van 2018 worden de resterende 71 km in de Belgische territoriale wateren geplaatst.

Volgens de planning wordt de elektriciteitsverbinding begin 2019 in gebruik genomen, zodat energie in beide richtingen tussen het Verenigd Koninkrijk en België kan worden uitgewisseld.

Chris Peeters, CEO van Elia “We zijn tevreden dat het project zo snel vooruitgaat. Nemo Link is het eerste Elia-project met regelbare gelijkstroom (HVDC) en brengt ons opnieuw een stap dichter bij de Europese integratie van het elektriciteitsnet.”

John Pettigrew, CEO van National Grid: “Het bereiken van deze mijlpaal is een opsteker voor het projectteam. Het is ook een duidelijk signaal dat de eerste elektrische interconnector tussen België en het VK dichterbij komt.”

Aan de installatie van de Britse zeekabel ging heel wat voorbereiding vooraf: uitgebreid onderzoek van de zeebodem en een UXO-inspectie, waarbij in totaal 23 explosieven tot ontploffing werden gebracht (VK, Frankrijk en België).

Daarnaast werden 118 km (2x59 km) zeekabel verscheept van Japan naar Blyth (Northumberland). Daar werd de zeekabel overgeladen van het vrachtschip naar het voornaamste kabellegschip. Deze operatie (de ‘load out’) vond plaats van 22 tot 29 augustus.


Nemo Link is een joint venture tussen Elia en National Grid.