VUB start innovatiecentrum voor alternatieve methoden voor dierproeven

De onderzoeksgroep In Vitro Toxicology and Dermato-cosmetology (IVTD) van de VUB, onder leiding van prof. Vera Rogiers, ontwikkelt al 25 jaar alternatieve methoden voor toxicologie.

Trefwoorden: #B-PHOT, #dierproeven, #innovatie, #innovatiecentrum, #In Vitro Toxicology and Dermato-cosmetology, #onderzoeksgroep, #Vera Rogiers, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - In deze periode heeft zowel in de academische wereld als in de industrie, het onderzoek naar alternatieven een hoge vlucht genomen, maar een versterking van de inspanningen dringt zich op.

Aan de basis ligt de gedeelde visie dat het inzetten van proefdieren verfijnd en verminderd dient te worden en waar mogelijk volledig vermeden. Een andere drijvende kracht is de zoektocht naar betere modellen die het menselijke lichaam nog beter benaderen en daardoor accurater worden dan de bestaande modellen.

Op 25 september 2017 wordt onder impuls van de onderzoeksgroep IVTD een innovatiecentrum opgestart met als doel de research naar alternatieve onderzoeksmethoden te versterken. Het Innovation Centre 3Rs bouwt voort op een kwart eeuw toponderzoek aan de VUB naar in-vitro methoden als alternatief voor dierproefonderzoek in (bio)medische research.

De initiatiefnemers kunnen rekenen op de steun van Brussels staatssecretaris Debaets : “Ik sta helemaal achter dit initiatief en ik wil dit volop steunen. Ik hoop ook dat we dit innovatiecentrum voor alternatieve methoden verder kunnen uitbouwen samen met Vlaanderen en Wallonië.”

Het Innovation Centre 3Rs heeft de ambitie het knooppunt te worden van nieuwe researchnetwerken waarin expertise gedeeld wordt, zowel met de lokale als de internationale onderzoeksgemeenschap.


Over het IVTD
De hoofdactiviteit van de onderzoeksgroep bestaat uit het ontwikkelen van betrouwbare en accurate in vitro modellen op leverbasis, waarmee een onderscheid gemaakt kan worden tussen veilige en toxische kandidaat-geneesmiddelen. Daarnaast wordt ook dermato-cosmetisch onderzoek verricht in nauwe samenwerking met de afdeling dermatologie van het UZ Brussel.

Het IVTD is ook sterk aanwezig in de opleidingsactiviteiten van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB. Het IVTD werkt nauw samen met het departement Toxicologie van het WIV-ISP en wordt ondersteund door VLAIO voor gezamenlijke onderzoeksprojecten met industriële partners.

De onderzoeksgroep telt momenteel meer dan 30 medewerkers, waaronder 9 doctoraatsstudenten.


Op de foto:
Een levercel ontwikkeld uit een menselijke stamcel afkomstig uit huidweefsel groeit in een 3D geprinte structuur op nanoschaal. In tegenstelling tot traditionele 2D celculturen, behoudt deze 3D structuur de oorspronkelijke vorm van cellen, waardoor ze naar verwachting ook fysiologisch accurater functioneren.