Eerste 3D vogelradar ter wereld

Robin Radar Systems heeft een radar ontwikkeld die vogelbewegingen volledig 3D laat zien, zodat luchthavens en windmolenparken hierop kunnen inspelen.

Trefwoorden: #3D, #luchthavens, #radar, #Robin Radar Systems, #vogelradar, #windmolenparken

Lees verder

Techniek

( Foto: Robin Radar Systems )

ENGINEERINGNET.NL - Robin Radar Systems ontwikkelt radars om kleine doelen, zoals vogels en drones, te volgen. Schiphol was de eerste grote civiele luchthaven ter wereld die de technologie toepaste. Later volgden ook Berlijn, Frankfurt en Kopenhagen.

Systemen van Robin Radar Systems zijn inmiddels terug te vinden in windmolenparken in Noorwegen, Finland, Estland, Polen, Bulgarije en Spanje. Windmolenparken gebruiken de systemen ook om Milieu Effect Rapportages te maken en om hun turbines uit te zetten als er veel vogels in het park zijn.

Het bedrijf ontstond als project binnen TNO defensie & veiligheid. Doel was om samen met ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie, algoritmes voor de Nederlandse Luchtmacht te ontwikkelen om vogels met radar te detecteren.

In 2010 is het project verzelfstandigd en is Robin Radar Systems als onderneming opgericht. Met vroege investeringen vanuit techno-partner-fonds MIF en INKEF van het pensioenfonds ABP/APG, werd de technologie geschikt gemaakt voor civiele toepassingen.

Voor de ontwikkeling van de eerste 3D vogelradar, Max geheten, maakte het bedrijf gebruik van het Innovatiekrediet, de SBIR en de WBSO. "Het Innovatiekrediet heeft ons mede ondersteund bij de productontwikkeling," zegt Siete Hamminga, directeur Robin Radar Systems. "Het krediet is inmiddels afgelost en we kunnen door deze innovatie verder doorgroeien."