3D-print samenwerking tussen 30 Vlaamse partners krijgt vorm

Maar liefst 30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen leggen momenteel samen de laatste hand aan de realisatie van ‘Family of the Future’, een demonstratieproject rond 3D-printing.

Trefwoorden: #3D printing, #3D technologie, #Family of the Future, #Flam3D, #Materialise, #onderzoeksinstelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flam3D )

ENGINEERINGNET.BE - Onder de naam ‘Family of the Future’ werken deze organisaties samen aan de realisatie van 3 virtuele personen die samen bestaan uit meer dan 90 3D-geprinte componenten.

Daarmee proberen ze te visualiseren hoe 3D-printing zal worden ingezet in de context van het gezin (maar ook de fabriek) van de toekomst. De ontwikkeling vindt plaats onder de vleugels van de Vlaamse clustervereniging voor 3D-printing, Flam3D.

Kris Binon, algemeen directeur van Flam3D: “3D-printing is ondanks alle hype nog relatief onbekend binnen onze ondernemingen, en daar missen we kansen. Misschien omdat de benaming slecht gekozen is? Er zijn ondertussen namelijk al minstens 15 verschillende technieken van 3D-printing.”

Net daarom pogen de deelnemende organisaties eveneens een overzicht te geven van de bestaande 3D-print technologieën, en hoe die een reële toegevoegde waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren. De samenwerking zal daarom een breed scala aan technieken tentoonstellen: van geprinte elektronica tot geprinte onderdelen in metaal en keramisch materiaal.

Het project zal voor het eerst onthuld worden op 8 november op de Prototyping-beurs in Kortrijk. De internationale première volgt een week later op 14 november op Formnext in Frankfurt, de grootste 3D-print beurs in Europa.

Het concept zal, om de technologische kennis rond 3D-printing te helpen verspreiden, vervolgens een jaar lang toeren langs technologieevenementen, vakbeurzen en scholen.


Dit zijn de 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen:
3iD, AMT-Titastar, Aqtor!, Arteveldehogeschool, CADskills, Centexbel, DeltaRocket, DSM Somos, ESMA, Formando, GC Europe, Howest, KU Leuven, LCV, Materialise, Raytech, Renishaw, Ricoh, RS Print, Seido Systems, Sirris, Tenco DDM, Thomas More, Twikit, UC Leuven-Limburg, UGent, UHasselt, Velleman, VUB en Vives.