Wereldprimeur: geslaagde proef met 3D geprinte betonnen liggers

De eerste proefbalken die het brugdek vormen voor een 20 meter lange brug, zijn met succes getest door er tien platen op te leggen die meer dan zes ton wogen.

Trefwoorden: #3D printen, #betonnen liggers, #Provincie Groningen, #TU Eindhoven

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Groningen )

ENGINEERINGNET.NL - Vorig jaar ging het onderzoek naar de geprinte betonnen brug van start. De bedoeling is om een volledig betonnen brug te printen. Zowel het dek, de leuning als de fundering wordt geprint.

Elders in de wereld bestaan al wel fietsers- en voetgangersbruggen die zijn geprint, maar daarvan was alleen het dek geprint.

De geplande brug is 20 meter lang en 8 meter breed en heeft twee rijstroken. De eerste proefliggers voor de brug, ofwel de balken die het brugdek vormen, zijn in augustus geprint bij de TU Eindhoven. Op 20 september is de draagkracht van de liggers belast. Hierdoor kan worden berekend hoe sterk het materiaal van het geprinte beton moet zijn.

Daarna wordt er een testverkeersbrug van 10 meter gemaakt, die dit jaar in Blauwestad wordt geplaatst. Als de test succesvol is, wordt de grote brug geprint. Dat wordt dan de grootste geprinte brug ter wereld.

De in 3D geprinte brug past in het beleid van de provincie Groningen om in verkeer- en vervoerprojecten te zoeken naar slimme en groene oplossingen. De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om haar mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken.

De 3D-brug is slim en groen doordat bij geprint beton minder beton verloren gaat, omdat er nauwkeuriger gewerkt wordt. Ook heeft een volledig geprinte betonnen brug geen onderhoud nodig omdat er geen asfalt wordt gebruikt. Een brug met een betonnen brugdek is bestand tegen zout dat in de winter wordt gestrooid.

De provincie Groningen voert samen met het bedrijf FDN uit Amsterdam dit proefproject uit voor een volledig geprinte betonnen brug voor autoverkeer.