Nederland vierde meest concurrerende economie ter wereld door innovatie

Wereldwijd lopen alleen Zwitserland, Singapore en de VS nog voor op Nederland, aldus de ranglijst van het Global Competitiveness Report dat is opgesteld door het World Economic Forum.

Trefwoorden: #economie, #Global Competitiveness Report, #innovatie, #Rijksoverheid, #World Economic Forum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rijksoverheid )

ENGINEERINGNET.NL - Minister Kamp van Economische Zaken stelt: “Het is goed nieuws dat Nederland voor het tweede jaar op rij de meest concurrerende economie in de Europese Unie is. Onze infrastructuur en het functioneren van de overheid blijven volgens het rapport van wereldklasse."

"Het World Economic Forum constateert daarnaast dat het Nederlandse innnovatievermogen aanzienlijk is verbeterd. Dit is te danken aan de inspanningen van onze ondernemers en kennisinstellingen met steun van overheden."

"De ranking laat ook zien dat andere landen in bijvoorbeeld Azië niet stil zitten en zich steeds meer tot innovatieve knooppunten ontwikkelen. We zullen dus onverminderd publiek en zeker ook privaat moeten blijven investeren in innovatie om onze concurrentiepositie te behouden en te versterken.”

Ook in de toekomst is het nodig een antwoord te vinden op de nieuwe uitdagingen die op ons afkomen. De zoektocht naar voldoende opgeleid personeel zal het tempo van toekomstige economische groei meer en meer bepalen. Met bijvoorbeeld het Techniekpact investeert Nederland in een betere arbeidsmarkt en in zijn kenniseconomie.

Dat is nodig, omdat opkomende economieën in Azië het internationale speelveld veranderen. Deze landen ontwikkelen hun kenniseconomie in hoog tempo en vormen daarmee in toenemende mate concurrentie voor Nederland. De huidige ranking laat echter zien dat Nederland een goede uitgangspositie heeft om die concurrentie aan te kunnen.

Nederland staat al sinds 2005 onafgebroken in de top tien van de meest concurrerende economieën ter wereld. Het kabinet stelde zichzelf in het Regeerakkoord de ambitie om de positie van Nederland in de top vijf van de meest concurrerende economieën te verankeren en versterken. Met een verstevigde plek vier op de index wordt die ambitie opnieuw verwezenlijkt. De gehele lijst bestaat uit 137 landen.