Nieuwe cleanroom voor industrie-training

Advipro start een ultramodern trainingscentrum, The GxP Academy, met een operationele cleanroom van 54 m² voor de biomedische, farma- en high-techindustrie in het Kempische Lille.

Trefwoorden: #Advipro, #cleanroom, #farma, #medische industrie, #opleiding, #training

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Het is de bedoeling om er eigen medewerkers een ‘hands on’ opleiding te verstrekken om ze goed voorbereid in te zetten bij projecten. Het bedrijf stelt zijn faciliteiten ook open voor anderen, onder andere voor opleidingen en bijscholingen. De trainers komen uit farmabedrijven en internationale organisaties.

De financiering van de trainingen loopt via de programma’s van branche-organisaties en sectorfederaties. Advipro hoopt dat de investering ook tot spin-off trajecten leidt, het testen van materialen, het opzetten van experimenten en het beproeven van nieuwe technologieën.

Zo’n cleanroom als test- en trainingsomgeving vind je meestal enkel bij een farmaproducent of een hi-tech bedrijf dat chips fabriceert. Het zijn streng gereglementeerde productieomgevingen. Die faciliteiten gericht inzetten voor opleidingen is uniek.

De nieuwe cleanroom is opgebouwd op de definitie van ISO 14644 deel 1. De Good Manufacturing Practices (GMP) kent de klasse A tot en met D en wordt gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen. Met een toegangsbadge kan de elektrische schuifdeur geopend worden. De clean zone is verdeeld in meerdere ruimtes met oplopende reinheidsclassificaties: D, C en B.

Twee Laminar Air Flow-kasten halen klasse A. De gefilterde lucht schuift van de zuiverste naar de minder zuivere zone. Het gaat van 40 pascal overdruk naar beneden in stappen van 10 pascal. De overdruk voorkomt het binnendringen van verontreinigde lucht. Elke zone is van de volgende afgesloten met een sas en vergt een verschillende omkleedprocedure.

De kledij om de B-zone te betreden is bijvoorbeeld drie keer verpakt. “Via camera’s en schermen buiten de cleanroom kunnen we volgen of de cursist zich aan de procedures houdt”, zegt CEO Peter Scheyltjens.

Advipro ondersteunt klanten bij het realiseren van hun systemen en processen -zoals Good Laboratory Practices (GLP), Good Clinical Practices- en testen. Het valideert ook productieprocessen (Good Manufacturing Practices). Van de productie van steriele bereidingen in een asceptische omgeving tot de opslag en de distributie die onder gecontroleerde omstandigheden dient te gebeuren. Het hele traject tot aan de patiënt is onderworpen aan Good Distribution Practices (GDP).

Hier spreekt men dan ook van ‘GxP’. Zijn kwalificatieteams tonen met gedocumenteerde testen aan dat de kritische installaties die de medicijnen produceren aan de wettelijke vereisten voldoen. Zijn ingenieurs assisteren bij het hele traject, van de bouw van de productielijn tot zijn validatie en delen hun kennis via consultingopdrachten met de teams van de klant.

De industrie kent een tekort aan de juiste profielen. Het bedrijf heeft zelf een tiental vacatures op de jobsite. “Mensen met ervaring zijn allemaal aan het werk. Die zijn er dus niet.” Nieuwe werknemers, met kwalificaties van laborant tot bioingenieur, dienen dus eerst opgeleid te worden. “Hier krijgen ze een half jaar opleiding vooraleer ze aan de slag gaan bij klanten. Er moet een ‘A-team’ fit zijn. Let wel: we zijn geen werving- en selectiebureau. We zijn de flexibele plug-in voor klantenbedrijven.”

Avidpro werd in 2003 opgericht. Twee jaar geleden verhuisde het hoofdkwartier -na Herentals en Zandhoven- naar Lille. Het opende in juli 2017 ook een hub of flexwerkplek in Puurs/Willebroek. Het telt nu 75 medewerkers en verwacht in 2017 meer dan 6,25 miljoen euro omzet te draaien. “We kennen een jaarlijkse groei van zo’n 25%”, rekent Scheyltjens.

“De groeiversnelling kwam er 3,5 jaar geleden (we waren met 19) toen we beslisten te groeien.” Het lab is gefinancierd met opgebouwde reserves. “We zijn redelijk eigenwijs en doen het zelf”, zegt Scheyltjens. “We bleven onder de 7 digits.”