Officiële inhuldiging windmolenpark in Doornik

EDF Luminus en ELSA hebben samen een nieuw windmolenpark met 8 turbines ingehuldigd op het toekomstige bedrijventerrein Tournai Ouest 3 in Doornik.

Trefwoorden: #Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling, #e-NosVents, #EDF Luminus, #ELSA, #groene stroom, #IDETA, #windmolen, #windmolenpark

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Dit nieuwe windmolenpark is het resultaat van de samenwerking tussen EDF Luminus en ELSA (het energiefiliaal van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA), die hun partnership hebben bestendigd met de oprichting van e-NosVents, dat voor 60% in handen is van EDF Luminus en voor 40% in handen van ELSA.

De partners willen samen hernieuwbare-energieprojecten opzetten om zo de Belgische productiedoelstelling te behalen: 13% hernieuwbare energie in het bruto-eindverbruik tegen 2020.

Het windmolenpark, dat één jaar na de oprichting van e-NosVents operationeel is, telt acht windmolens met elk een vermogen van 2 MW. Deze acht turbines (waarvan er reeds zes werden geïnstalleerd) met een totaal vermogen van 17,6 MW zullen elk jaar 45 GWh aan groene stroom produceren, wat overeenstemt met het gemiddelde verbruik van 12.000 Waalse huishoudens. Dankzij dit nieuwe park zal elk jaar 20.000 ton minder CO2 worden uitgestoten.

De geproduceerde elektriciteit zal in het klassieke distributienet geïnjecteerd worden en zal ook toelaten te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de ondernemingen van het toekomstige bedrijventerrein.

Door de elektriciteitsproductie in de omgeving van grootverbruikers te verhogen, ligt het project in de lijn van het huidige Waalse regionale beleid dat de ontwikkeling van windmolens op bedrijventerreinen en langs snelweg- en spoorweginfrastructuren wil stimuleren.

e-NosVents wil bovendien het nieuwe windmolenpark uitbreiden met de installatie van drie bijkomende turbines op de bedrijventerreinen Tournai Ouest 1 en 2. Het is de bedoeling elk jaar 18 GWh te produceren, wat overeenstemt met het elektriciteitsverbruik van 4.500 huishoudens.