Hoogtechnologische sensor detecteert kleinste antibioticadeeltjes

UAntwerpen en Seton Hall University (USA) hebben een nieuwe technologie in de strijd tegen antibiotica-resistentie ontwikkeld. Een nieuwe sensor maakt detecteren van antibiotica eenvoudiger.

Trefwoorden: #antibiotica, #antibioticaresistentie, #onderzoek, #research, #resistentie, #Seton Hall University, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De strijd tegen overmatig en foutief gebruik van antibiotica is nog lang niet gestreden.

Een nieuwe, hoogtechnologische sensor, ontwikkeld aan de Universiteit Antwerpen onder leiding van Karolien De Wael, maakt het detecteren van antibiotica veel eenvoudiger. Dat kan voortaan ter plekke gebeuren, bijvoorbeeld in afvalwater of op een boerderij.

Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem. Onderzoekers schatten dat er in 2050 wereldwijd per jaar zowat 10 miljoen mensen zullen overlijden aan ‘antimicrobiële resistentie’. Stilaan groeit het bewustzijn dat de mens op een andere manier met antibiotica moet omgaan, maar de weg is nog erg lang.

Prof. Karolien De Wael (UAntwerpen, AXES onderzoeksgroep): “Een van de grote uitdagingen is het opsporen van ongewenst en verboden antibioticagebruik, bijvoorbeeld in het afvalwater van een bedrijf. Dat gebeurt vandaag al, maar een dergelijke test neemt meerdere uren in beslag. Bovendien is het met de huidige methodes heel moeilijk om ter plaatse te achterhalen om welke antibiotica het precies gaat.”

Daar komt verandering in dankzij nieuw onderzoek van De Wael en haar Amerikaanse collega Sergiu M. Gorun (Seton Hall University). Zij ontwikkelden een techniek om antibiotica te detecteren met de hulp van laserlicht. Met een sensorstrip van enkele centimeter, een rode laserpointer en een uitleesapparaatje kunnen ter plaatse metingen gedaan worden.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om zeer lage concentraties op nanomoleculair niveau te detecteren, en kan zo een efficiënt wapen worden in de strijd tegen antibioticamisbruik.

De Wael: “Deze nieuwe technologie biedt bovendien ook heel wat mogelijkheden op andere terreinen. Zo kan ze ook worden ingezet voor het detecteren van biomerkers die wijzen op kanker of cardiovasculaire ziektes.”


Het onderzoek van de Antwerps-Amerikaanse wetenschappers is verschenen in het vakblad Nature Communications.